Afbeelding

Canadese veteranen herdenken gesneuvelde vrienden

Algemeen

GROESBEEK – Zondagmiddag 3 mei vond er een indrukwekkende, maar natte herdenking plaats op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Zo'n tweehonderd Canadese waaronder tientallen veteranen in de leeftijd van 90 tot 97 jaar waren speciaal naar Groesbeek gekomen om hun vrienden – die ze in de oorlog hebben moeten achterlaten – te herdenken.

Rond half drie begon het te regenen en werden de veteranen voorzien van doorzichtige plastic regenjassen en speciale paraplu's. Namens de Nederlandse regering zou minister Hennis-Plasschaert van Defensie gekomen zijn, maar moest deze afspraak afzeggen vanwege een ontmoeting met haar Duitse collega in Den Haag.

Namens haar sprak luitenant-generaal Hoitink de aanwezigen toe. De Canadezen waren naar Nederland gekomen ter gelegenheid van zeventigjarige bevrijding van Nederland, waaraan zij een grote bijdrage geleverd hadden. Op de Canadese erebegraafplaats liggen liefst 2338 gesneuvelde kameraden, die omkwamen bij de strijd in het naburige Duitsland.

Op verzoek van de Canadese regering kregen zij destijds een graf in Nederland omdat zij niet wilden dat de gesneuvelde in Duitsland begraven zouden worden. Er werden diverse toespraken gehouden waaronder die van Laureen Harper –de echtgenote van de Canadese premier Stephen Harper-, die elders in Nederland bij een herdenkingsplechtigheid aanwezig was. Na de 'Last Post' werd er een minuut stilte in acht genomen.

Op het eind van de herdenking werden er diverse kransen gelegd door onder meer burgemeester Keereweer namens de bevolking van Groesbeek. Vele honderden belangstellenden hebben deze herdenking bijgewoond.

Uitgelicht

Digitale krant