De Buitenmeesters: 'Ga met de agrarische gebouwen creatief om'

Algemeen

GROESBEEK – Reeds vele jaren maakt het collectief 'De Buitenmeesters' zich zorgen over het buitengebied, ook in Groesbeek. Steeds meer voormalige agrarische bedrijfsgebouwen komen buiten gebruik in de agrarische sector. Vele jaren geleden werd de sloop van deze bedrijfsgebouwen gestimuleerd door de 'Ruimte voor Ruimte'- en soortgelijke regelingen. Deze regelingen hebben toentertijd hun vruchten afgeworpen met als resultaat dat er toen veel gebouwen werden gesloopt.

De marktontwikkelingen door de crisis hebben deze regelingen achterhaald. De grote bouwkavels zijn vrijwel onverkoopbaar geworden en voormalige agrariërs gaan door de hoge sloopkosten en kosten rondom de regelingen niet meer slopen, waardoor de stallen blijven staan. Verpaupering en gebruik van deze gebouwen voor doeleinden –die niemand moet willen– dreigt doordat deze gebouwen een agrarische bestemming hebben en niet alternatief gebruikt mogen worden.

Naar het inzicht van De Buitenmeesters is het de hoogste tijd voor creativiteit en meedenken van de overheid met betrekking tot dit probleem. Er zijn veel ondernemers die hun kleinschalige onderneming graag in het buitengebied in bestaande gebouwen willen vestigen. Sommigen van hen is het ondanks de moeizame weg gelukt hun bedrijf in het buitengebied te exploiteren. "Het mooie buitengebied verdient het om een nieuwe impuls te krijgen. Dit kan gebeuren door met al die leegstaande gebouwen creatief om te gaan. De medewerking van de gemeentelijke overheden is hierbij van essentieel belang", aldus De Buitenmeesters in een brief aan het college en aan de gemeenteraadsleden.

Uitgelicht

Digitale krant