Afbeelding

Landschapsontwikkeling Ooijpolder landelijk voorbeeld

Algemeen

OOIJ - Op 15 juni is er een symposium gehouden over de resultaten van het landelijk voorbeeldgebied landschapsontwikkeling Ooijpolder onder de titel 'Wie in landschap investeert, zal natuur oogsten'.

De deelnemers aan dit symposium hebben tijdens de fietstocht met eigen ogen kunnen zien wat de resultaten van de succesvolle aanpak agrarisch natuurbeheer in de Ooijpolder voor moois heeft opgeleverd. Niet alleen de natuur profiteert hiervan, maar ook in het bijzonder de recreant. Op de grond van particulieren, met name agrariërs, zijn in enkele jaren tijd over een lengte van veertig kilometer allerlei landschapselementen aangelegd zoals hagen, bloemrijke natuurstroken, knotbomen, poelen en natuurvriendelijke oevers langs de sloten.

De grondeigenaren hebben meegewerkt aan de landschapsplannen omdat de financiën voor het beheer dertig jaar lang zijn gegarandeerd. De resultaten van deze landschapsontwikkeling zijn onder andere, dat tegen de landelijke trend in, de veldleeuwerik het in de Ooijpolder juist goed doet. Door de ontstane variatie in het landschap is er veel voedsel beschikbaar, voldoende nestgelegenheid is en zodoende succes in de voortplanting. Volgens deskundige kan met gefaseerd maaibeheer in de komende jaren de biodiversiteit zeker nog toenemen. Daarnaast is het agrarisch cultuurlandschap de verbindende schakel tussen natuurgebieden geworden, waardoor uitwisseling mogelijk is en populaties gezond blijven.

Uitgelicht

Digitale krant