Onduidelijkheid over Inning eigen bijdrage maatvoorziening WMO

Algemeen

GROESBEEK - De gemeente Groesbeek heeft signalen ontvangen dat er onduidelijkheid is ontstaan over de inning van de eigen bijdrage door het CAK. Door vertragingen heeft een aantal mensen de eerste maanden van dit jaar nog geen rekening ontvangen.

Iedereen die achttien jaar of ouder is en gebruik maakt van een maatvoorziening uit de WMO 2015 zoals hulp in de huishouding, begeleiding of specialistische dagbesteding betaalt in de meeste gevallen een eigen bijdrage in de kosten voor deze voorziening. Het Centraal Administratie Kantoor int deze bijdrage, waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. In dit overgangsjaar loopt de samenwerking tussen gemeente, zorgaanbieders en CAK niet zoals men had gewild. Dit veroorzaakt in sommige gevallen vertraging in onder andere het in rekening brengen van de eigen bijdragen. Dat is de reden dat een aantal gebruikers nog geen nota heeft ontvangen, maar zal naar verwachting binnenkort wel op de deurmat vallen.

Als het niet lukt om deze nota – van enkele maanden – niet in een keer te betalen, dan kan men een beroep doen op de kosteloze betalingsregeling van het CAK. Ook kan men op verschillende manieren achterhalen hoeveel men globaal moet gaan betalen aan eigen bijdrage. Het is zinvol en financieel aantrekkelijk om deze gegevens op te vragen, voordat men het verzoek voor ondersteuning bij de gemeente neerlegt. CAK is te bereiken via www.hetcak.nl (eigen bijdrage of betalingsregeling) of gratis telefonisch (0800-1925). Vragen kunnen ook gemaild worden naar wmo@groesbeek.nl.

Uitgelicht

Digitale krant