Home-Start: vriendschap en hulp voor gezinnen met jonge kinderen

Algemeen

BERG EN DAL - Elk gezin maakt weleens een periode door waarin het minder gaat. De meeste gezinnen zijn wel in staat om deze problemen zelf het hoofd te bieden. Maar soms is hulp welkom en dan kan Home-Start van grote betekenis zijn.

Home-Start is een programma voor opvoedondersteuning, gericht op gezinnen met ten minste één kind tot zeven jaar. Het 'goud' van Home-Start zijn de vrijwilligers, die een dagdeel per week bij een gezin op bezoek gaan. Zij ondersteunen het gezin bij de opvoeding van de kinderen en bieden praktische hulp en vriendschap. Ouders ervaren dit meestal als heel prettig. Ze kunnen bij de vrijwilliger, vaak een ervaren moeder (of vader), hun verhaal kwijt. Ook krijgen ze concrete steun bij het oplossen van hun problemen.

Home-start richt zich op de ouders en wil het zelfvertrouwen van hen vergroten. Kinderen zijn erbij gebaat als hun ouders met zelfvertrouwen in het leven staan en goede sociale relaties met anderen hebben. Ook kan een vrijwilliger van Home-Start de ouders aanmoedigen gebruik te maken van beschikbare diensten, voorzieningen en regelingen. Door de ondersteuning die de vrijwilliger de ouders en het gezin biedt, kan worden voorkomen dat alledaagse problemen uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen.

Home-Start wordt inmiddels in 130 gemeenten aangeboden en gaat nu ook in Berg en Dal van start. Voor informatie kan men contact opnemen met Home – Start van Forte Welzijn 085 0406066 of 0619981000.

Uitgelicht

Digitale krant