Afbeelding

Van een gezamenlijk advertentiecampagne in 1936 tot de oprichting van een Ondernemers Fonds in 2016 De voortdurende strijd, om de consum

Algemeen

Heemkundekring Groesbeek

Door Gerrie Driessen

GROESBEEK - Afgelopen najaar is op initiatief van de Gemeente Berg en Dal te Groesbeek een Ondernemers Fonds opgericht. Van de in het winkelgebied gevestigde ondernemers wordt verwacht dat zij jaarlijks een op basis van de WOZ-waarde vast te stellen bedrag in het fonds storten.

Het wordt benut voor het organiseren van activiteiten en evenementen en voor de verfraaiing van het winkelgebied. De onderlinge samenwerking nam een aanvang in de nijpende crisistijd van de jaren dertig, toen de Groesbeekse Middenstand zich begon te weren tegen het grootbedrijf. In een reclamecampagne werd de consument gevraagd te kopen in de plaatselijke winkels. Citaat: 'Het middenstandsideaal van een gemoedelijk en menselijk –gericht verkoopapparaat laaide in eigen kring enthousiast op. Er werd, zoals dat heet, op de grote trom geslagen en muzikaal omlijste winkelweken waren er het gevolg van'. Na de oorlog durfde men het aan om zogenaamde zakenbeurzen te organiseren. De eerste Groesbeekse Zakenbeurs (Groza) was in 1953, die enige jaren later herhaald wordt. Dan komt er een Activa- beurs en vervolgens in 1961 een Acza- beurs in de zaal Gelria. Pas vijftien jaar wordt er weer een georganiseerd, de Voorjaars –Expo 1976, waaraan ook bedrijven uit de regio deelnemen. In zaal De Linde, waar zich 71 bedrijven manifesteren; in deze vorm voor de laatste keer.

De eerste beurs, in 1953, werd gehouden in een aan de Spoorlaan geplaatste danstent. Daar is de hierbij geplaatste foto gemaakt en zoals te zien in een spaarzaam verlichte ruimte. Bij de stand van bakkerij en grossierderij Het Anker poseert Wim Verbeeten met zijn zoon Theo. Rechts daarvan de stand van Banketbakkerij Driessen, waarvoor twee geüniformeerde politieagenten belangstelling tonen. De twee genoemde bedrijven zijn intussen opgeheven, maar dankzij geplaatste advertenties niet in het vergeetboek geraakt. Die van Het Anker is uit 1923 en die van Driessen uit 1933.

Afbeelding
Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant