College staat straatfeest café De Comm toe

Algemeen

GROESBEEK – De eigenaar van café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek heeft bij het college een verzoek ingediend om op zaterdag 22 juli een gedeelte van de Dorpstraat af te sluiten voor het straat evenement 'Summervibes. Ten behoeve van dit evenement dient de Dorpsstraat zaterdag 22 juli tussen 17.00 en 03.00 uur afgesloten te worden voor alle verkeer tussen de Kloosterstraat en Spoorlaan.

Het ambtelijk advies stelde voor de aanvraag te weigeren omwille van het beperkte belang van dit evenement afgezet tegen de maatschappelijke kosten van de afsluiting van de Dorpsstraat:
Het evenement trekt 125 bezoekers, maar meer inwoners en bezoekers van het centrum worden geconfronteerd met de wegafzetting en ondervinden daar hinder van.
Buslijn 5 kan dan vanaf 17.00 uur tot einde dienst niet meer door de Dorpsstraat. Busonderneming Breng hanteert als alternatieve route Cranenburgsestraat – Hulsbroek – Nieuwe Drulseweg. Dat houdt in dat dat vanaf 17.00 uur het centrum van Groesbeek en de woonwijken direct ten zuiden van het centrum niet tot nauwelijks bereikbaar zijn per openbaar vervoer. De reizigers waaronder ook ouderen worden gedupeerd en geconfronteerd met lange loopafstanden om bij de bus te kunnen komen.
Het GOV (Groesbeekse Ondernemers Vereniging) heeft al in een eerder stadium te kennen gegeven om in het belang van de bereikbaarheid van het centrum van Groesbeek terughoudend om te gaan met de afsluiting van de Dorpsstraat voor evenementen. Op dinsdag 25 juli is de Dorpsstraat ook al afgesloten in verband met de jaarmarkt.

Desondanks is het college van mening dat het aantal keren dat de Dorpsstraat is afgesloten beperkt is. Daarnaast betreft het een activiteit die in het toeristisch hoogseizoen plaatsvindt. In het najaar stelt het college een nieuw evenementenbeleid vast onder voorwaarde dat een en ander met de busonderneming nog te regelen is. Om die reden wijkt het college van het ambtelijk advies af en staat het evenement bij café De Comm in Groesbeek toe, zodat de Dorpsstraat zaterdag 22 juli van 17.00 tot 03.00 uur afgesloten zal zijn.

Het vorig jaar waren er ook al de nodige bezwaren tegen de afsluiting van de Dorpsstraat. Daarop liet de voormalige gemeentesecretaris William Looijen weten dat de Dorpsstraat niet meer voor zo'n kleinschalig evenement afgesloten zou worden. En nu beslist het college toch weer anders.

Uitgelicht

Digitale krant