Afbeelding

Akkerranden weer in bloei rond Groesbeek en in De Duffelt

Algemeen

GROESBEEK - De Vierdaagsewandelaars zullen het niet zijn ontgaan: de Groesbeekse akkerranden staan weer vol in bloei! Langs diverse wegen en paden zijn namelijk ook dit jaar weer randen met bloemenmengsels ingezaaid, van de Flierenberg tot aan het Zevendal, tussen de akkers op Klein Amerika tot aan de bebouwde kom langs de Zevenheuvelenweg en de Knapheideweg. Ook in de Duffelt worden ze weer ingezaaid, langs het Pieterpad.

Nieuwe locaties in de omgeving Groesbeek dit jaar zijn onder andere een blok op de hoek Derdebaan-De Klös en een rand langs de Duitse grens langs de Oude Kleefsebaan. Dit jaar is voor een aangepast graan-kruidenmengsel gekozen met inheemse akkerflora afkomstig van oude graanakkers met Korenbloem, Gele ganzenbloem, Klaproos, Bolderik en nog veel meer.

Niet alleen bewoners en toeristen genieten namelijk van deze bloemenstroken. Voor (wilde) bijen, vlinders, zweefvliegen en tal van andere insecten bieden deze inheemse bloemen een welkome bron van nectar en stuifmeel. In de winter zijn de gevormde zaden belangrijk voedsel voor vogels. Deze bloemrijke akkerranden zijn het resultaat van een unieke samenwerking tussen de gemeente Berg en Dal, lokale boeren en de Ploegdriever, de vereniging voor landschapsbeheer in Groesbeek, Ooijpolder en Duffelt. Boeren stellen stroken akker beschikbaar in Groesbeek en de Duffelt.

Opvallende bloemen dit moment zijn de witbloeiende Boekweit, blauwbloeiende Korenbloem (soms nog wat verstopt tussen de Boekweit) en kleinhoofdige Zonnebloem. Benieuwd geraakt waar deze randen te beleven zijn? Zoek ze op via de website van de Ploegdriever: www.ploegdriever.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uitgelicht

Digitale krant