Afbeelding

Natuur rondom Bovenste Plasmolen

Algemeen

GROESBEEK - Op zondag 27 augustus verzorgt Landschapsbeheer Groesbeek een natuurwandeling op de Sint-Jansberg. Voor de deelnemers is er een unieke route uitgezet rondom de watermolen. Onderweg zullen op zes verschillende 'rust' punten gidsen staan om uitleg te geven over de bijzonderheden van dit natuurgebied, eigendom van Natuurmonumenten.

De route start op de Bovenste Plasmolen. Hier krijgen de deelnemers na uitleg over de werking van deze watermolen een uitgebreide routebeschrijving mee om vervolgens in kleine groepjes gezamenlijk op pad te gaan.

We lopen min of meer in het voetspoor van de molenaar langs verschillende waterlopen, bronnen en vijvers op het landgoed. Dit water verzorgt de aandrijving van de Bovenste Plasmolen.

De route voert door een uniek smeltwaterdal, dat tijdens de ijstijden is ontstaan. De flora is ook erg bijzonder, diverse eiken en beuken van minstens tweehonderd jaar oud zijn er te vinden. Onderweg zien we reusachtige exemplaren van haagbeuk en acacia, vanwege de sterkte en taaiheid van het hout uitermate geschikt om de kammen voor de aandrijving van de molen te vervaardigen. Ook treffen we nog sporen aan van de hevige strijd die hier gewoed heeft tijdens de tweede wereldoorlog.

De met houtwallen omgeven landbouwgronden worden doorsneden door enkele prachtige 'holle' wegen. We lopen over een eeuwenoud pad dat ons over de top van de Kloosterberg naar de pek van de Romeinse villa voert. Hier is zichtbaar gemaakt hoe groot en imponerend deze villa geweest moet zijn.

De wandeling zal ongeveer 2 tot 2,5 uur duren. Denk aan goed schoeisel in verband met de grote hoogteverschillen. De aanvang van deze gratis wandeling is tussen 13.00 en 14.00 uur. Startpunt is watermolen de Bovenste Plasmolen gelegen aan de Sint-Maartensweg 1 in Plasmolen, te bereiken via de ingang van Natuurmonumenten naar de Sint-Jansberg aan de Rijksweg N271 in Plasmolen (rechts naast restaurant de Plasmolensche Hof). Parkeren op de grote parkeerplaats aan de Witte weg in Plasmolen. Bushalte; Witteweg Plasmolen.

Meer informatie wordt gegeven door Peter Pouwels, molenaar Bovenste Plasmolen, 024 3974266 en via www.wmg-groesbeek.nl.

Uitgelicht

Digitale krant