Afbeelding
Foto: Joop Verstraaten

Sfeervolle onthulling historisch paneel Heilig Landstichting

Algemeen

Foto: Peter Hendriks

HEILIG LANDSTICHTING – Woensdagmorgen 6 juni vond de onthulling plaats van het historisch paneel op de parkeerplaats tegenover hotel-restaurant Rozenhof aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting.

Dit paneel is tot stand gekomen mede dankzij de inzet van de werkgroep Historisch informatie Paneel, Heemkundewerkgroep Heilig Landstichting en de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden. De zeventig aanwezigen werden welkom geheten door Marco Cillessen van de Groesbeek Airborne Vrienden waaronder Lt Col Stefan King van de US Army en Majoor Brent Lacy van de US Air Force alsmede wethouder Irma van de Scheur.

Namens de werkgroep gaf de secretaris Frans Geertsen een toelichting van hetgeen op het Historisch Paneel is komen te staan zoals de Duitse treinen, de Airstrip voor Piper Cubs die van daaruit verkenningsvluchten uitvoerden en het Hospitaal en noodkerkhof tussen de Sophiaweg en Koning Davidlaan, waar in de oorlog 234 soldaten werden begraven. Na de oorlog zijn de slachtoffers herbegraven op begraafplaats Jonkerbos waar een zuil herinnert aan het noodkerkhof Marienbosch. Toen werd de ceremonie even onderbroken door het vier maal overvliegen van een Piper Cub uit Gilze Rijen, dat werd bemand door de zonen van Toon de Groot en Frans Geertsen die op deze wijze een eresaluut brachten.

Vervolgens werd het lijflied 'Above the Best' van het Amerikaanse leger ten gehore gebracht, waarna het paneel werd onthuld door de twee Amerikaanse militairen, wethouder Van de Scheur en Toon de Groot en Frans Geertsen van de werkgroep. Na het Amerikaans en Engels volkslied was de sfeervolle onthulling ten einde. Iedereen werd uitgenodigd om bij hotel-restaurant Rozenhof wat te gaan drinken.        

Uitgelicht

Digitale krant