Afbeelding
Foto: Peter Hendriks

Tijdens afscheidsbijeenkomst Jos van Rooij

Bisschop spreekt vrijwilligers toe

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Ruim driehonderd vrijwilligers van de parochie Groesbeek waaronder Pastor Jan van Gestel (die met een daverend applaus werd ontvangen) waren dinsdagavond naar De Linde gekomen om afscheid te nemen van hun geliefde diaken Jos van Rooij. Ook speciaal uit Den Bosch was Bisschop mgr. dr. Gerard de Korte naar Groesbeek gekomen die een ruim drie kwartier durende toespraak hield over de 'Toekomst van de Parochie'.

Jaren geleden ging nog zestig procent van de katholieken iedere zondag naar de kerk en dat percentage is nu heden ten dage gedaald naar vijf procent, aldus De Korte. De situatie is zorgelijk maar niet hopeloos hield De Korte de aanwezigen voor. Voor onze parochies zijn er drie grote uitdagingen te weten:
We moeten van sprakeloosheid naar een vrijmoedige getuigenis.
We moeten naar een open missionaire geloofsgemeenschap.
We moeten ons koesteren en verdiepen van de volksvroomheid.

Na de pauze konden de aanwezigen vragen stellen aan de bisschop. Er viel nogal de nodige kritiek op het beleid van de pastoor Janssen en kapelaan Rudo Franken. De bisschop ging niet in op de kritiek, maar stelde voor om hier onderling uit te komen door gesprekken aan te gaan. Dan moet dat gaan lukken, hield mgr. dr. De Korte de vragenstellers voor. In bijzondere gevallen zal het Bisdom een bemiddelaar aanstellen om uit de impasse te komen, aldus De Korte.

Nadat de bisschop de reis naar Den Bosch weer had aanvaard, sprak pastoor Henk Janssen de scheidende diaken Van Rooij toe en bedankte hem voor de 27-jarige inzet voor de parochie Groesbeek. Als laatste was Jos van Rooij zelf aan het woord. Op zijn beurt bedankte hij alle vrijwilliger(ster)s die hem in al die jaren hebben bijgestaan. Vervolgens ontving van Rooij van alle verenigingen, stichtingen en vrijwilligers waar hij de afgelopen 27 jaar mee samengewerkt heeft een boekje met 600 bladzijden waar iedereen wat ingeschreven had. Het koor Horst – Sionsheuvel – Breedeweg zong tot slot enkele liederen die door de zaal met volle borst werden meegezongen.

Motorcrosser gewond na val tijdens NK-wedstrijd in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de NK-jeugdwedstrijden van de MON is zaterdagmiddag op het circuit van de Groesbeekse Motor en Bromfiets Club De Zevenheuvelen een jeugdige motorrijder bij een val gewond geraakt.

De crosser kwam tijdens een rit ongelukkig ten val en klaagde over pijn in zijn buik. Personeel van een gealarmeerde ambulance heeft de crosser eerste hulp verleend, waarna hij met onbekend letsel is overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De wedstrijden zijn overigens gewoon doorgegaan.