Huis en hof van de weduwe Marie Gerrits –Peters, in 1937 door haar afgestaan voor de bouw van het klooster op de Horst.
Huis en hof van de weduwe Marie Gerrits –Peters, in 1937 door haar afgestaan voor de bouw van het klooster op de Horst. Foto: Archief Gerrie Driessen

Boerderij maakt plaats voor klooster op de Horst

Kapelaan C. van der Leeden werd in maart 1927 belast met het stichten van een nieuwe parochie en het bouwen van een kerk op de Horst. De inwijding van de kerk vond plaats op 24 juli 1928 en deze wordt door een journalist als volgt beschreven: 'dit nieuwe Godshuis is gesticht in den sobere stijl van het eenvoudige volk van het land. Het is een rood – stenen gebouw, waaruit de toren, geheel in de lijn van het dak der kerk, als een verhoging van het kerkdak in dezelfde vorm opschiet. Het is een bedehuis geworden dat geheel harmonieert met het heuvelachtige landschap'.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Begin 1937 vraagt pastoor Van der Leeden aan de Congregatie van de Zusters Franciscanessen van Roosendaal of er zusters naar de parochie van de Horst kunnen komen om daar een bewaarschool en naaischool te beginnen. Later zou die uitgebreid kunnen worden met een meisjesschool. De aan de Plakseweg gelegen bouwgrond zal door Van der Leede gratis worden afgestaan aan de Congregatie, waarvan verwacht wordt dat die het klooster en school zal bouwen. De grond ligt dicht bij de kerk en is door de weduwe Marie Gerrits –Peters afgestaan aan de pastoor. Om de bouw van het klooster mogelijk te maken zal haar huisje met schuur worden afgebroken, waarna het terrein groot genoeg is om daar tevens de bewaar – en naaischool te bouwen en later ook nog een meisjesschool. De weduwe Gerrits is bereid tijdens de bouw van het klooster bij haar broer te gaan inwonen. Daarna, zo heeft de pastoor beloofd, zal zij de rest van haar leven in het klooster kunnen wonen: 'In een kamertje bij de zusters. Hiertoe zal de kamer dienen naast de kapel, die buiten het slot ligt. Daar zal Marie als 'n grote weldoenster van het klooster steeds met liefde worden verzorgd'. (De vermelding 'buiten het slot' maakt duidelijk dat de weduwe niet bij maar naast de zusters woonde.) De aan de Plakseweg gebouwde R.K. bewaarschool telde in 1944 54 leerlingen en de aan de Ketelstraat gebouwde R.K. school telde 169 leerlingen. In de oorlogsperiode 1944 -1945 is op de Horst alles verwoest.