Valse start Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys is de nieuwe competitie met een nederlaag begonnen. In en tegen RKSV Driel werd het 4-2 in het voordeel van de thuisploeg. Volgende week wacht voor Groesbeekse Boys de thuiswedstrijd tegen Beuningse Boys en de mogelijkheid deze valse start te corrigeren.

Thuisclub Driel was in het eerste deel van de attractieve wedstrijd de bovenliggende patij. Na drie minuten resulteerde dit in een doelpunt van Dennis Knuiman. Geleidelijk nam Groesbeekse Boys meer het initiatief. Dit resulteerde na rust in een doelpunt van een Driel speler in eigen doel. Groesbeekse Boys verzuimde daarna door te drukken waarna Driel aanvoerder Gino de Wild de thuisclub opnieuw op voorsprong bracht. Na ruim een uur voetballen werd de stand door Lars Smeenk met een fraaie kopbal op 3-1 gebracht. Dave KLeijnen bracht tien minuten voor het eindsignaal de spanning terug. Van afstand schoot hij hard binnen. Met een slotoffensief probeerde het team van Koen Renswoude een beter resultaat te behalen. In de slotfase van de wedstrijd viel de treffer echter aan de andere kant. Julian Ferderiks bracht de 4-2 eindstand op het scorebord.

Zondag 1 oktober speelt Groesbeekse Boys de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen. Op sportpark Breedeweg komt Beuningse Boys op bezoek. Aanvang van deze wedstrijd is 14.00 uur. Na afloop van de wedstrijd is het tijd voor de viering van de 87ste verjaardag van de club. Onder andere de trekking van de verjaardagsloterij zal plaatsvinden in de kantine, die in oktoberfestsferen verkeert. DJ Bas zorgt voor de muziek.

Kloostervleugel met kapel Mariëndaal wordt beschermd gemeentelijk monument

GROESBEEK – Het college ontving in september 2016 van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten uit Groesbeek het verzoek om de kloostervleugel met kapel van het voormalig klooster Mariëndaal aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument.

De gemeente heeft vervolgens onderzocht wie de eigenaar en de belanghebbenden zijn en heeft inmiddels met hen een gesprek gehad over het voornemen. De voorgedragen kloostervleugel met kapel is nagenoeg het enige nog overgebleven deel van het voormalige klooster Mariëndaal. Het is een tastbare herinnering aan de geschiedenis van de Duitse zusters die van 1875 tot 2008 in het hart van Groesbeek verbleven. De kloosterlingen zorgden voor onderwijs en wijkverpleging in Groesbeek. Volgens de eigenaar ZZG is het een bewuste keuze geweest om de kloostervleugel met kapel te laten staan inclusief de banken in de kapel. Toen de laatste zusters uit Groesbeek vertrokken, is met hen afgesproken dat de kloostervleugel alsmede de kapel zou worden behouden, niet alleen voor gebruik van bewoners van het zorgcomplex maar ook voor de mensen van Groesbeek in het algemeen. Het gebouw zou als middelpunt moeten gaan functioneren in een wereld die verandert maar die wel nog geeft om mensen. Ook de kloostertuin is door de zusters aan de mensen gegeven en als openbaar groen ingericht.