Afbeelding
Foto:

Week van Respect

GROESBEEK - Het belang om samen actief te investeren in een inclusieve samenleving waar we respectvol met elkaar omgaan is groot en misschien wel actueler en urgenter dan ooit. In heel Nederland stond van 6-12 november het thema 'Respect' dan ook vol in de schijnwerpers.

In de gemeente Berg en Dal nam wethouder Sylvia Fleuren het initiatief voor een gastles op het Montessori College locatie Groesbeek in het kader van de Week van Respect. Sylvia Fleuren vertelde eerst wat haar functie zoal inhield. De leerlingen verbaasden zich over de miljoenen die omgingen binnen de gemeente. En enkele Groesbeekse leerlingen vroegen of er nog iets gedaan kon worden aan de gemeentenaam Berg en Dal, want dat zat deze leerlingen niet lekker. Sylvia gaf aan dat de naam op basis van een democratische meerderheid was gekozen. Daarmee zit er niets anders op dan om de naam te respecteren.

Om het onderwerp respect te behandelen, schreven groepjes leerlingen voorbeelden van respectvol en respectloos gedrag op. Het ene blad ging over gedrag op school, een ander blad over gedrag thuis. Ook gedrag op straat en in de kerk moest benoemd worden. Leerlingen bleken hiertoe zeer goed in staat. Ze weten heel goed wat respectvol en respectloos gedrag inhoudt en zij waren het daarover snel en makkelijk eens. Dat het soms moeilijk is om te kiezen voor respectvol gedrag was ook duidelijk. Iedereen wil graag respectvol behandeld worden, maar niet iedereen behandelt een ander altijd respectvol. Iets om bij stil te staan. De leerlingen hebben dat tijdens het bezoek van de wethouder zeker gedaan. En ze hebben ervaren wat zoal gezien wordt als respectvol, want zoals Imke zei: "Het betekent dus ook iemand aankijken als je hem of haar de hand schudt."