Acht gemeentelijke monumenten erbij in Millingen

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal is van plan om op advies van de monumentencommissie acht panden in Millingen aan de Rijn aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het gaat om liefst zeven panden aan de Heerbaan en een aan de Pastoor Graatweg.

Aan de Heerbaan betreft het de panden Heerbaan 129 (vrijstaande villa uit 1937), Heerbaan 131 (vrijstaande villa uit 1920), Heerbaan 161 (villa met praktijk uit 1911), Heerbaan 175 (villa met praktijk uit 1964), Heerbaan 179 – 179A-181 – 183 (fabrikantenvilla uit circa 1870), Heerbaan 182 (vrijstaande villa uit 1918) en Heerbaan 224 (voormalige T-boerderij/cafe, thans woning / gezondheidscentrum uit circa 1950). Aan de Pastoor Graatweg betreft het huisnummer 40 (voormalig zuivelfabriekje uit 1915 en thans woonhuis).

De eigenaar van een gemeentelijk monument komt in aanmerking voor subsidie van zowel de gemeente Berg en Dal als de Provincie Gelderland. Als een pand wordt aangewezen op de gemeentelijke monumentenlijst betekent het niet dat er niets aan het pand mag worden veranderd. Bescherming als monument brengt wel met zich mee dat er bij herstel of onderhoud rekening moet worden gehouden met de in de beschrijving genoemde waarden te weten architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden. Bij een wijziging van een van de genoemde waarden dient een vergunning te worden aangevraagd bij de gemeente Berg en Dal. Als kleine compensatie staat dat het gemeentelijk monument de mogelijkheid biedt tot het verkrijgen van subsidie. Daarnaast is bij het aanvragen van een omgevingsvergunning – waarbij alleen het onderdeel monument moet worden getoetst – geen leges zal worden geheven. De eigenaren van de panden zijn inmiddels op de hoogte gesteld.