Afbeelding
Foto: Joop Verstraaten

2617 lichtjes zorgen voor warm gevoel op Canadese Erebegraafplaats

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n 400 kinderen en bijna even zoveel ouders hebben er zondagmiddag voor gezorgd dat de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg een warm aanzien gaf door het plaatsen van de 2617 lichtjes.

Volgens een van de organisatoren Bert Eikelenboom zijn het nu kaarsjes met windvaste kapjes, wat vorig jaar helaas niet het geval was. Toen zorgde de wind ervoor dat het merendeel van de kaarsjes uitgingen, daarnaast was het toen vreselijk koud boven aan de Zevenheuvelenweg. Zondagmiddag zijn 90 vrijwilligers aan de slag gegaan om de kaarsjes vast aan te steken zodat de naar schatting 400 kinderen, ouders en overige belangstellenden de 2617 lichtjes bij de graven konden plaatsen.

De naar schatting duizend belangstellenden werden welkom geheten door Bert Eikelenboom; hij was blij dat de lichtjes op de Canadese Begraafplaats een traditie geworden is. "Met het plaatsen van de lichtjes tonen we onze dankbaarheid aan de jonge jongens die hier liggen en aan hun nabestaanden." Namens de gemeente Berg en Dal sprak wethouder Sylvia Fleuren de aanwezigen toe. Ook zij was blij dat zovelen op de lichtjesavond af zijn gekomen. "Jullie brengen letterlijk licht in de duisternis. Met z'n allen halen we de duisternis bij de graven weg." Sylvia vroeg aan drie jonge mensen wat zij wilden worden. De een vertelde graag gitarist te worden, de volgende dierenarts en de derde politie. "Bij jullie kan de droom nog verwezenlijkt worden maar deze 2617 jonge mensen hadden ook een droom, maar daar is het bij gebleven."

Nadat een kleinzoon van der Canadese veteraan Robithean het oorlogsverhaal van zijn opa voorgelezen had, werden de lichtjes – die 40 uur branden – bij de graven gezet. Toen de klus rond 17.00 uur geklaard was werd het Last Post gespeeld, waarna de lichtjesavond afgelopen was.