Afbeelding
Foto: Archief Gerrie Driessen

Plechtige huwelijksmis in de H.H. Cosmas en Damianuskerk omstreeks 1960

Plechtige huwelijksmis in de H.H. Cosmas en Damianuskerk omstreeks 1960. Deze foto is gemaakt in de tijd dat ontkerkelijking nog een onbekend begrip was. De pastoor wordt nog geassisteerd door twee kapelaans en gebrek aan jongens die misdienaar wilden zijn was er ook niet. Deze opname van een Plechtige Huwelijksmis bewijst dit. Het is een zogenaamde twee –heren mis, welke twee geestelijken door negentien misdienaars worden bijgestaan.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Zoals in die tijd nog gebruikelijk was drie weken voor de kerkelijke huwelijksvoltrekking door de pastoor in de zondagsmis vanaf de preekstoel 'de eerste roep' afgekondigd. Zo ging dat al eeuwenlang. Tijdens de mis, voor de preek, werden door de pastoor de familieberichten voorgelezen. Wie er geboren, dus gedoopt was. Wie er bediend was en al of niet doodgegaan. En vooral wie er ging trouwen, na het noemen van de namen volgde de aanmaning: 'de gelovigen worden ernstig aangemaand de hun bekende huwelijksbeletselen onverwijld aan de pastoor kenbaar te maken'. Dit gebeurde drie zondagen achterelkaar. Eerste roep, tweede roep en derde roep.

Alvorens in het huwelijk te treden was het bruidspaar opgeroepen ter pastorie te verschijnen om daar door de pastoor te worden 'voorgelicht'. Het paar werd gewezen op de huwelijksplichten, waarvan die van vleselijke aard door de pastoor zo summier als mogelijk werden behandeld. Meer op zijn gemak was hij bij het citeren en uitleggen van in de bijbel staande opvattingen. Zo heeft het hier afgebeelde bruidspaar betreffende de plaats van de man in het huwelijk nog te horen gekregen: 'dat de vrouw aan haar man onderdanig moet zijn'. Want de man is het hoofd van de vrouw, zoals Christus het Hoofd der Kerk, enz. Tot einde van de jaren zestig bleef men dit verkondigen, de verandering zette zich in na afloop van het Tweede Vaticaans Concilie van 1962 -1965.