Ensemble Odyssee. (foto: Merlijn Doomernik)
Ensemble Odyssee. (foto: Merlijn Doomernik) Foto: Merlijn Doomernik

Beeks concertseizoen opent met muzikale ‘wedstrijd’

zaterdag 22 september 2018 20:15

BEEK - Het nieuwe concertseizoen in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek wordt op zaterdag 22 september om 20:15 uur geopend door Ensemble Odyssee. Op het programma staan werken van Telemann, Fasch, Graupner en Bach.

Tijdens het openingsconcert wordt muziek van vier componisten uitgevoerd, die in 1722 om de positie van Thomaskantor in Leizpig concurreerden. Uiteindelijk kreeg Johann Sebastian Bach de aanstelling, maar zijn collega’s Telemann, Graupner en Fasch, toentertijd stuk voor stuk beduidende componisten, deden niet voor hem onder. Het programma is echter niet alleen een muzikale ‘wedstrijd’ tussen deze vier beroemde Duitse componisten van de 18de eeuw, het is ook een wedijveren van vier verschillende instrumenten. In afwisselende bezettingen speelt het jonge, virtuoze ensemble kamermuzikale en solowerken van de voormalige ‘rivalen’.

Het Amsterdamse Ensemble Odyssee bestaat uit musici die allemaal bij de pioniers van de oude-muziekbeweging in Nederland gestudeerd hebben. Het ensemble legt de focus op minder gespeelde werken tussen 1650 en 1750 en treedt op in verschillende concertseries in Nederland en daarbuiten. Het nam cd’s op met Napoletaanse vocale muziek en concerten voor blazers uit Londen, die door de (inter)nationale critici zeer lovend werden ontvangen.

Toegang bedraagt 23 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.