Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles
  • (59)
    Evenement

Expositie op de Bovenste Plasmolen

maandag 22 april 11:00 uur

Foto: Ine Janssen

PLASMOLEN - Tijdens de Open dag van de Bovenste Plasmolen op tweede paasdag 22 april zal de molen in werking zijn werken uit de collectie van stichting Jacques van Mourik te bezichtigen.

Het betreft een combinatie van werken van hedendaagse kunstenaars naast de werken van de ‘vroegere’ kunstenaars. De schilder Jacques van Mourik (1879-1971), een Amsterdamse notariszoon, wordt beschouwd als de grondlegger, de nestor van het schildersdorp Plasmolen.

Uit de eerste periode (1908-1932) van Van Mourik in Plasmolen is weinig bewaard gebleven. Hij schilderde toen vooral grote romantische landschappen en maakte daarnaast portretten en afbeeldingen van de mensen in zijn omgeving. In de tweede periode (1932-1947) stond de mens centraal in zijn werk en maakte hij vooral figuur- en karakterschilderingen, waarbij zijn voorkeur uitging naar eenvoudige landarbeiders, landlopers, zigeunervrouwen, meisjes van de straat.

Aan het eind van de tweede wereldoorlog lag Plasmolen in de frontlinie. Bijna het hele oeuvre van de Plasmolense schilders ging verloren en hun huizen werden verwoest. Op de plaats van zijn torenhuisje bouwde Jacques van Mourik een nieuw onderkomen en ging als een bezetene zijn verloren gegane werk opnieuw schilderen uit zijn herinnering of naar foto’s.

Jacques van Mourik realiseerde zich dat Plasmolen onherstelbaar was veranderd, de ongereptheid van de natuur was verdwenen. De Bovenste Plasmolen ligt aan de Maartenweg 3 in Plasmolen, en is gratis toegankelijk voor publiek van 11.00 tot 16.00 uur.


deel deze activiteit