Logo gemeentenieuwsonline.nl
  • Alles

Het veer van Grave naar Nederasselt

donderdag 21 november 14:00 uur

OVERASSELT - Voor alle geïnteresseerden verzorgt KBO Overasselt/Nederasselt op donderdag 21 november een lezing in Buurderij De Lage Hof, Kasteelsestraat 5 in Overasselt. Aanvang 14.00 uur. Op vertoon van hun ledenpas, gratis toegankelijk voor de leden van de KBO Overasselt/Nederasselt, KBO Heumen en KBO Malden. Niet-leden betalen 3,50 euro, dit is inclusief een kopje koffie of thee.

Een leuke en interessante lezing over de turbulente geschiedenis van de belangrijkste Maasoversteek tussen Brabant en Gelderland. De lezing wordt verzorgd door amateurhistoricus drs. René van Hoften. Er wordt veel mooi beeldmateriaal gebruikt en er is gelegenheid hierop te reageren.

De veerpont van Grave naar Nederasselt heeft, vanaf 1381, meer dan vijf eeuwen gevaren tussen de Graafse kade en het Nederasseltse veerhuis. De rivier de Maas was van groot belang tussen Brabant en Gelderland. In vreedzame tijden vooral voor handel en verkeer tussen de twee hertogdommen. Maar in tijden van oorlog werd om de Maas en de veerpont gevochten door Brabanders, Geldersen, Spanjaarden, Fransen en Hollanders.

De oeververbinding werd onderhouden met schuiten, sloepen, roeiboten, een gierpont en een motorveer. Er zijn conflicten geweest met illegale concurrenten en veergebruikers vonden regelmatig de tarieven veel te hoog. Bij hoog water en hoge ijsgang voer de pont niet en werd het opeens heel stil aan het water.

De bouw van de Maasbrug betekende uiteindelijk het einde van die lange geschiedenis, in 1929 voeren de veermannen nog een laatste keer uit.


deel deze activiteit