Logo gemeentenieuwsonline.nl
Jaap Houben (l) in duel met Bram van den Berg. Zoon van Jaap ziet dat zijn vader gaat winnen. (foto: Huub Blom)
Jaap Houben (l) in duel met Bram van den Berg. Zoon van Jaap ziet dat zijn vader gaat winnen. (foto: Huub Blom) (Foto: Huub Blom)

Jaap Houben wint Kiste Trui Toernooi

MOOK - Jaap Houben is op zaterdag 30 november van het Kiste Trui Schaaktoernooi geworden. De Nijmegenaar, spelend voor U.V.S. won het toernooi ook in 2011.

In de laatste ronde verloor Jaap van Peter Boel (ASV), maar zijn voorsprong was net groot genoeg om zijn concurrent Rembrandt Bruil, spelend voor Bennekom, voor te blijven. Beide spelers behaalden evenveel punten en het onderlinge duel bracht ook geen beslissing. Op grond van de progressieve score werd Jaap de winnaar. Peter Boel steeg door de winst naar de derde plaats. Een van de favorieten Bram van den Berg (Tilburg) gaf in een gunstige stelling tegen de latere toernooiwinnaar zo maar een loper weg en schakelde zo zichzelf uit om het toernooi voor de tweede maal te winnen.
Voor het eerst werd de 76 deelnemers niet volgens de bekende schaakprincipes ingedeeld. Met een afwijkend systeem werd er gekozen dat iedereen steeds tegenstanders van gelijke sterkte trof en iedere speler een kans had op een prijs.

De oud-jeugdspeler van de organiserende SV Mook, Maarten Kwaaitaal, verbaasde vriend en vijand met de fantastische score van 6½ uit 7. Sjim Jonkmans, Ton Biemans en Piet de Leeuw waren de beste spelers van de SV Mook met elk 4 punten. De huisschaker Mel Kummeling (Mook) viel met 4½ punt in de prijzen. Dezelfde score behaalde Hidde Knippenberg, spelend voor PION Groesbeek.

Meer berichten