Logo gemeentenieuwsonline.nl

Geheugenverlies of vergeetachtigheid, bij wie moet je zijn voor advies?

BERG EN DAL - Heeft u of uw partner last van geheugenverlies of vergeetachtigheid? Ga dan naar de huisarts. Die kan een onderzoek starten om te kijken of er sprake is van alleen vergeetachtigheid of dat er iets meer aan de hand is.

Als dementie vroeg wordt vastgesteld is de kans groter om de ziekte te stabiliseren, vertragen of te verzachten. Bovendien heeft iemand met de diagnose dementie recht op hulp en ondersteuning.

Wat is het verschil tussen dementie en vergeetachtigheid? Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn verschillende dingen. Bij geheugenverlies zijn er herinneringen en informatie uit je geheugen verdwenen. Vergeetachtig zijn betekent dat je tijdelijk iets niet meer weet. De informatie kan weer terugkomen. Je ziet vaak dat de partner of een familielid merkt dat er iets niet in orde is. Dit zijn kleine problemen die steeds vaker gaan voorkomen, zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter.

Hieronder staan tien signalen die op een vorm van dementie kunnen wijzen. Deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Daarom is het verstandig om bij twijfel te overleggen met de huisarts. De signalen: Vergeetachtigheid. Dagelijkse handelingen lukken minder goed. Verdwalen in tijd en plaats. Taalproblemen. Spullen kwijtraken. Verminderd beoordelingsvermogen. Terugtrekken uit sociale activiteiten. Verandering in gedrag en karakter. Onrust. Visuele problemen

"We publiceren regelmatig artikelen over dementie en dementievriendelijkheid in deze krant. Heeft u tips over onderwerpen die u belangrijk vindt? Mail deze dan naar: M.Weima@Bergendal.nl of mailto:petra.kregting@fortewelzijn.nl."

Meer berichten