(foto: Bert Roodbeen)
(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

Lezing 'Bezet, bevrijd & geplunderd' in Beek

Algemeen

BEEK - Vrijdag 14 februari gaven de auteurs Paul Thissen, Paul Klinkenberg, Paul van der Heijden (de laatste was verhinderd) een lezing met powerpoint-presentatie over het spraakmakende boek 'Bezet, bevrijd & geplunderd' over de situatie in de regio Nijmegen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Rond de vijftig belangstellenden waren aanwezig in de Antiquariaat Supplement aan de Van Randwijckweg 2 in Beek.

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten zich daaraan schuldig. Maar waarom deden ze dat op het grondgebied van een bevriende natie? Met name in de geëvacueerde gebieden van de gemeenten Ubbergen, Millingen, Groesbeek, Mook en Middelaar, Ottersum en Gennep blijken vrijwel alle gebouwen leeggehaald: woonhuizen, fabrieken, hotels, banken, kloosters en kerken.

Wat bezielde deze militairen? En waarom werd er nauwelijks tegen hen opgetreden? Bezet, bevrijd & geplunderd toont de bijzondere situatie in de regio Nijmegen, een militaire zone waar het oorlogsfront dwars doorheen liep en waar vele tienduizenden militairen samengepakt leefden onder barre omstandigheden. Sommige militairen stalen goederen uit noodzaak, anderen uit zelfverrijking of simpelweg als ontlading.
Na de oorlog kreeg plundering weinig aandacht, want dat paste niet in ons beeld van heroïsche bevrijders. Nu, driekwart eeuw later, is het tijd om deze schaduwkant van de bevrijding te belichten.

Uitgelicht

Digitale krant