De foto (collectie GGD) is door Jan Hagemans gemaakt ter hoogte Pannenstraat nummer 14. Het op de achtergrond gelegen dubbelwoonhuis heeft huisnummer 16 en 18. (foto: Archief Gerrie Driessen)
De foto (collectie GGD) is door Jan Hagemans gemaakt ter hoogte Pannenstraat nummer 14. Het op de achtergrond gelegen dubbelwoonhuis heeft huisnummer 16 en 18. (foto: Archief Gerrie Driessen)

Op een zondag in 1922: Bruukse gelovigen onderweg naar de dorpskerk voor bijwoning Heilige Mis

Algemeen

Tot de opening in 1935 van de parochiekerk van Breedeweg bezochten de bewoners van de Bruuk, Nijerf, St. Antonius en Grafwegen de R.K. dorpskerk aan de Pannenstraat. Slechts enkele zullen zich per rijtuig verplaats hebben. De meesten liepen, of over de gebaande weg of over een eeuwenoud ‘kerkepad’, naar de dorpskerk. Vanaf 1920 kon de ‘kerkgang’ ook gemaakt worden met de omnibus van het in Breedeweg gevestigde vervoersbedrijf W. Peerenboom.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Op een zondag in 1922 vervoert de bus circa 20 kerkgangers, zes bovenop de bus en de rest, waaronder met hoed getooide dames, in de bus. Links op de motorkap zit Peter de Klein en rechts Jan Peters (d’n Apsolon). Op de bus W. Hendriks (Wiel de Kunning), ene Kersten (van Lappe Thij), H. Hendriks (Hent de Kunning) en ene Janssen (van Poppe Hent). Naast de bus staan zes jongens, waaronder tenminste drie uit de Bruuk: Hent Zwitserloot, Jan Peters (de Mol) en Hent Thijssen van de Plaksehei. Opmerkelijk is dat de jongetjes allemaal een pet op hebben, kennelijk was dat toen ‘in de mode’.

Oude bijnamen: Pop, Kunning en Apsolon

Het tussen 1756 en 1796 opgemaakte ‘Lijkdienstenboek’ vermeldt op 22-3- 1792 de bijnaam ‘Pop’ achter de naam Jan Janssen en op 5-4-1817 ‘Köning’ achter Willem Hendriks. Een andere bron (de in 1842 opgemaakte ‘Lijst van gedaagden’ wegens houtdiefstal) vermeldt Maria en Mattijs Peters, zijnde dochter en zoon van Apsolon. Ook genoemd worden: Jan Janssen ‘Pop’ en Hanne ‘Pop’. Verder de nog steeds gebezigde Bruukse bijnaam: ‘Bissups’, afgeleid van de in 1842 genoemde Bisschops Derk en Bisschops Pet, zijnde Derk en Peter Jansen. Bronnen: L. Berenbroek en A. Holla, ‘Gezinsstatenboek Groesbeek’, 1992. En de lijst van gedaagden, samengesteld door Johan Thissen, in ‘Van Gronspech tot Groesbeek’, 1990, pg 142.

Uitgelicht

Digitale krant