Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Peter Hendriks)
(foto: Peter Hendriks) (Foto: )

Graf van Marietje Oomen gerestaureerd

GROESBEEK - Op het rooms-katholieke kerkhof aan de Kloosterstraat in Groesbeek ligt het graf van Marietje Oomen. Op de kleine grafsteen staat: “Hier rust onze lieve zuster Maria A. Oomen, geb. 5 aug.1912, overl. 3 jan. 1936”. Deze tekst is gebeiteld in natuursteen en hangt aan het hoofdeinde van het smeedijzeren hekwerk dat het graf omzoomd.

Het smeedwerk was zwaar aan onderhoud toe en de Vereniging Behoud Dorpsgezichten die sinds 2000 zo’n vijftig monumentale graven aan de Kloosterstraat onderhoudt, heeft derhalve Richard Kerkhoff gevraagd het hekwerk weer in de oude staat te herstellen met een erfgoedsubsidie van de gemeente Berg en Dal.

Het is prachtig geworden, de hoofdkleur van het hekwerk waarin veel bladeren zitten, is groen en de tulpen zijn oranje met gele stampers. Het smeedijzeren hekwerk is oorspronkelijk gemaakt door de vader (Antoon) en de broer (Piet). Het waren al van oudsher smeden. Marietje stierf reeds op 24-jarige leeftijd aan tuberculose en ondervoeding. Ze had het bijzonder slecht gehad in haar betrekking. Toen Marietje op sterven lag, gaf ze vol overtuiging aan een verschijning van Maria in prachtig blauw te hebben gezien. Familieleden van haar wist ze daar ook van te overtuigen. Het graf ligt er nu weer in volle glorie bij. De smeedijzeren letters RIV, Rust in Vrede, doen recht aan Marietje Oomen.

Meer berichten