Logo gemeentenieuwsonline.nl

Dementie en het coronavirus

REGIO - De uitbraak van corona heeft een grote invloed op onze samenleving, en dus ook op mensen met dementie en hun naasten. Hygiënemaatregelen zijn belangrijker dan ooit, we beperken sociaal contact, inloophuizen en Alzheimer Cafés gaan tijdelijk niet door en verpleeghuizen zijn gesloten voor bezoek.

Veel mensen met dementie zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat wordt vergeten waarom er onrust is. Mensen met meer gevorderde dementie krijgen misschien niet veel van het nieuws mee, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van de omgeving. Denk goed na over welke informatie gedeeld wordt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht. Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste.

Geen bezoek krijgen is extra verdrietig voor mensen met dementie. Gevoelens van isolement, verveling en somberheid liggen op de loer. Laat mensen actief weten dat ze niet vergeten worden! Probeer wat vaker te (video)bellen, stuur een mooie kaart of laat (klein)kinderen een tekening maken.

Bij vragen over sociaal welzijn en eenzaamheid kunt u contact opnemen met Forte Welzijn, zij ondersteunen diverse initiatieven en diensten die kunnen helpen in deze periode. Forte Welzijn: 085 0406066, Petra Kregting 06 53764809 of mail petra.kregting@fortewelzijn.nl, M.Weima@Bergendal.nl.

Meer berichten