Logo gemeentenieuwsonline.nl
Negen eitjes pimpelmees. (foto: Angeline Willemse)
Negen eitjes pimpelmees. (foto: Angeline Willemse) (Foto: )

groot succes op de galgenhei

GROESBEEK - 14 maart heeft Landschapsbeheer Groesbeek met een klein groepje vrijwilligers nestkasten opgehangen op de Galgenhei in Groesbeek om overlast van de processierups tegen te gaan. Kool- maar ook pimpelmezen en spreeuwen eten graag van de jonge rupsen en geven deze ook veelvuldig aan hun jongen. Het ophangen van nestkasten zou dus kunnen helpen in de bestrijding van deze vervelende rups.

Door: Angeline Willemse en Paul Leenders

Omdat we graag wilden weten of de vogels de kasten zouden goedkeuren en er dus tot broeden zouden komen hebben we deze op 3 mei allemaal onderzocht. Van de 17 kasten waren er liefst 15 gebruikt door mezen. In acht kasten lagen eieren of zat een mees op het nest, in zeven lag een nestje dat af was maar nog geen eieren bevatte.

Opvallend was dat de vijf opgehangen spreeuwenkasten allemaal gebruikt werden door koolmezen. In één zat een koolmees op het nest, in een andere lagen vier koolmeeseitjes. Verder viel op dat zeker drie koolmeeskasten (invliegopening 32 mm) bezet waren door pimpelmezen. In één koolmeeskast zaten zeven jonge pimpelmezen, foto is bijgevoegd. In een pimpelmeeskast vonden we liefst negen pimpelmeeseitjes die we ook op de foto hebben gezet.

Tientallen jonge vogels, maar ook de ouders daarvan zullen binnenkort hun buikje vol gaan eten met de overlast veroorzakende processierupsen. We zullen dit succesvolle LBG-project dit broedseizoen blijven volgen en regelmatig een verslag insturen naar dit weekblad. Hopelijk geeft dit positieve natuurnieuws wat plezier in deze lastige coronatijd.

Meer berichten