Logo gemeentenieuwsonline.nl
(foto: Collectie Gerrie Driessen)
(foto: Collectie Gerrie Driessen)

Propaangasvoorziening aangekondigd in 1953 en uitgevoerd in 1961

Propaangasvoorziening aangekondigd in 1953 en uitgevoerd in 1961. Op 21 januari 1953 wordt in De Gelderlander de aanleg van een propaangasvoorziening te Groesbeek in kapitale letters aangekondigd; de verwezenlijking echter zou nog acht jaar op zich laten wachten.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Tijdens de raadsvergadering van 30 januari 1959 laat het college weten ‘erop te vertrouwen, dat nog dit jaar met de aanleg van gasvoorziening kan worden begonnen’. Het zou echter langer duren, want pas op 27 september 1961 werd tussen de Stationsstraat en het Wisselpad een propaangasstation in werking gesteld, waarna in de dorpskom in een beperkt aantal woningen de gaskraan kon worden opengedraaid. De bouw van de installatie werd gestart in de zomer van 1961 en van de aanvoer en plaatsing van propaantanks zijn zes foto’s gemaakt, waaronder deze. Het eerste op de achtergrond staande huis, adres Wisselpad nr. 5, was toen van de familie J. van Kessel. In 1965 werd het gekocht door de familie Th. Rutten–Giebels, die het in 1972 verbouwde. Links daarvan werd in die tijd een dubbelwoonhuis gebouwd voor de families M. Janssen en F. Liebers. De achtergelegen noodwoning zou enige tijd later voor nieuwbouw gesloopt worden.

Aardgasnet

In december 1965 worden H. Landstichting en Berg en Dal vanuit Nijmegen van aardgas voorzien. Groesbeek dorp volgde in loop van 1966, de buurtschappen Breedeweg en de Horst zullen in de loop van 1967 op het aardgasnet zijn aangesloten. Na afronding van het werk, kon het propaangasstation aan het Wisselpad worden ontmanteld. De komst van het aardgas was voor de handelaren in kolen, stookolie en Butagasflessen geen goed bericht. Zeker niet voor de kleine zelfstandig werkende kolenboer, die verdween een paar jaar later uit het straatbeeld. Tot zover deze wetenswaardigheden uit de nu in de boekhandel aangeboden uitgave Nutsbedrijven in Groesbeek 1890 -1966, te lezen in de hoofdstukken Propaangas en Aardgas.

Meer berichten