kirtan Oriëntalis (foto: Lex Hagen)
kirtan Oriëntalis (foto: Lex Hagen)

Een "'sprirtuele douche' van klanken in Oriëntalis

Algemeen

HEILIG LANDSTICHTING - De kirtaneers Tonny Bol en Leo de Kruis verzorgen zondag 16 augustus voor de tweede keer een kirtan in Museumpark Oriëntalis.

Kirtan is een eeuwenoude Indiase yoga-traditie. Woorden waaraan helende krachten worden toegekend (mantra's), worden gezongen door afwisselend zangers en muzikanten (kirtaneers) en de bezoekers in de vorm van “Call and response”. Tonny en Leo verzorgen regelmatig kirtans in Nederland en België. Sinds enige tijd stellen ze hun eigen huis hiervoor ook open, maar dat is nu uiteraard niet mogelijk. Gelukkig is er nu in Oriëntalis een plek in de open lucht gevonden, om ook mensen in Berg en Dal en omgeving toch de gelegenheid te geven zo'n ‘spirituele douche’ mee te maken.

Tijdens een kirtan ontstaat een bijzondere energie. De mantra's worden begeleid door onder meer harmonium, kartals (cimbalen) en mrdanga (Indiase trommel). Door het herhalen van de mantra kom je steeds dieper in je meditatie, terwijl je je laat meevoeren door het geleidelijk variërende tempo. Van heel langzaam naar soms heel uitbundig om weer te eindigen in verstilling.

Bij goed weer zal de kirtan gehouden worden in de 'Verborgen Tuin', en bij minder goed weer in de 'Sanhedrin'. De kirtan duurt van 14:00 tot 16:00 uur, met een pauze na ca. 45 minuten.

Wie zondag 16 augustus deel wil nemen aan dit bijzondere evenement, kan zich aanmelden bij Tonny Bol: email namahatta.kirtan@gmail.com of 06 30883292.

Uitgelicht

Digitale krant