Voorleesplezier in verschillende talen
Logo gemeentenieuwsonline.nl
Voorlezen is een fijn relaxmomentje en goed voor de taalontwikkeling
Voorlezen is een fijn relaxmomentje en goed voor de taalontwikkeling (Foto: )

Voorleesplezier in verschillende talen

REGIO - Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 tot en met 30 januari is er extra aandacht voor voorleesplezier bij de Bibliotheek Gelderland Zuid. Want voorlezen is altijd een fijn relaxmomentje én belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Of je nu voorleest in het Nederlands, Engels, Turks of Arabisch.

Ondanks dat de bibliotheken nog steeds zijn gesloten, wil de Bibliotheek Gelderland Zuid een steentje bijdragen aan voorleesplezier thuis. Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind, in welke taal je dat ook doet. Voor ouders die de Nederlandse taal nog lastig vinden of meertalig zijn, heeft de bibliotheek een kleine collectie prentenboeken in het Arabisch, Engels, Pools, Spaans en Turks. Ook heeft de bieb een speciale website over meertalig voorlezen gelanceerd (www.obgz.nl/meertalig), met onder meer prentenboeken in verschillende talen, voorleesfilmpjes en een podcast over meertaligheid.

Taalwetenschapper Sharon Unsworth van de Radboud Universiteit doet onderzoek naar meertaligheid bij kinderen. Zelf las ze haar kinderen (nu 7 en 10 jaar) vaak voor in haar moedertaal Engels. “Ik wil dat mijn kinderen heel goed Engels leren en het voorlezen heeft hier zeker bij geholpen. Bovendien leren kinderen beter Nederlands als ze een stevige basis hebben in de taal die thuis wordt gesproken.”

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen centraal. Een hartverwarmend verhaal over moed verzamelen en meer kunnen dan je denkt. Op zoek naar voorleestips, luisterboeken of knutselwerkjes? Kijk op www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Meer berichten