Wandelen over geopaden; de IJstijd herleeft

Algemeen

BERG EN DAL – Wandelen in de sporen van de IJstijd ? Dat kn in de gemeente Berg en Dal. Over de geopaden. Geopaden zijn wandelroutes in het stuwwalgebied van de Nederlands – Duitse grensregio. Inmiddels zijn er al dertien routes. Al wandelend geniet men van de prachtige natuur en ziet men sporen van het natuurgeweld uit de ijstijd.


Ongeveer 160.000 jaar geleden was een groot deel van het noorden, waaronder ons land ,bedekt met een enorme ijsmassa’s. Deze ijsmassa’s drukten de bevroren onderliggende grond omhoog tot een heuvellandschap. Dit heuvellandschap was toen wel enkele honderden meters hoog. Hier is het huidige heuvelachtige stuwlandschap van overgebleven met heuvels tot 90 meter hoogte.


Het geopad Nederrijk – Holdeurn
Deze geowandeling gaat door een golvend heuvellandschap met verschillende droogdalen. Deze droogdalen zijn ontstaan doordat het water in de ijstijd geulen (kloven) maakte in de bevroren ondergrond. Men wandelt dwars door de droogdalen, die soms erg steile hellingen hebben.


Het geopad loopt door prachtig open gebied met uitzichten over de weilanden op de heuvels. Door de openheid van het landschap kan men de heuvels en droogdalen goed zien. Ook tussen de heuvels van de Zevenheuvelenweg zijn droogdalen goed te herkennen.
De lengte van het geopad Nederrijk – Holdeurn is ongeveer 8 kilometer. Op verschillende plekken staan tweetalige informatieborden. Meer informatie kan men vinden op www.geopaden.nl.
Een tip: Breng na afloop van de bijzondere wandeling een bezoek aan de indrukwekkende Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg.

Uitgelicht

Digitale krant