Na het afbranden in november 1952 van de Lola – Borstelfabriek aan de Kerkstraat, moest snel een andere productieruimte worden gevonden. De borstelfabricage namelijk verschafte werk aan circa veertig mensen. (foto: Heemkundekring Groesbeek)
Na het afbranden in november 1952 van de Lola – Borstelfabriek aan de Kerkstraat, moest snel een andere productieruimte worden gevonden. De borstelfabricage namelijk verschafte werk aan circa veertig mensen. (foto: Heemkundekring Groesbeek) Foto: Heemkundekring Groesbeek

Lolaborstelfabriek aan de Spoorlaan (2)

Algemeen

Na het afbranden in november 1952 van de Lola – Borstelfabriek aan de Kerkstraat, moest snel een andere productieruimte worden gevonden. De borstelfabricage namelijk verschafte werk aan circa veertig mensen.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Door de besluitvaardigheid en financiële ondersteuning van het gemeentebestuur werd binnen één jaar, in oktober 1953, aan de Spoorlaan 13 (later Industrieweg genoemd) een modern fabrieksgebouw gerealiseerd. De hierbij opgenomen foto dateert uit1955. Dat er belangstelling was voor de borstels, blijkt uit de Arnhemsche courant van 5 dec. 1958. Onder de kop AMERIKAANSE INTERESSE VOOR ‘LOLA’ (en een foto) vroeg de redacteur zich af waarom de directeur van een Amerikaans warenhuis die afwasborsteltjes wil gaan verkopen, zijn order niet in Amerika plaatste, doch in Nederland, om precies te zijn in Groesbeek, bij Lola. Mogelijk omdat Lola het enige bedrijf ter wereld is, dat sterk gespecialiseerd is in de fabricage van het type borstel dat hier gewenst is, aldus de Arnhemse courant. Om de een of andere reden fuseerde de Lola in 1969 met de borstelfabriek WABO N.V. te Nijkerkerveen. En tegen alle verwachtingen in werd de Lola in 1970 gesloten. Het leegstaande fabrieksgebouw kwam weer in beeld toen in augustus 1973 de aan de Nieuweweg gevestigde meubelfabriek Hamé afbrandde. Om de 74 personeelsleden weer vlug aan het werk te krijgen, werd besloten om voormalige Lola geschikt te maken voor de fabricage van meubels. De vestiging aan de Spoorlaan was niet van lange duur, want in 1980 moest de Hamé de productie staken. In 1984 werd de fabriek gedeeltelijk ingericht tot kantoor voor de Woningbouwvereniging St. Joseph (Oosterpoort). Sinds 1996 is daar ‘Welbie Sanitair’ gevestigd. Deze foto is gemaakt in 1955, wanneer het links van de fabriek gelegen barakkenkamp al drie jaar wordt bewoond door een groep Molukkers, die Woonoord De Hoge Horst in 1961 weer verlaten. Het op de achtergrond gelegen gebouw was van 1946 tot 1962 in gebruik als schoenfabriek en vervolgens tot 2000 als gemeentewerf. Uiteindelijk is daar in 2010 het nieuwbouwproject Op de Paap gerealiseerd.

Uitgelicht

Digitale krant