Op Youri’s sterfdag 13 maart komt boek uit
Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>(foto: Familie Mom)</p>

(foto: Familie Mom)

(Foto: Familie Mom)

Op Youri’s sterfdag 13 maart komt boek uit

MALDEN - Ik ben Natasja Mom, 47 jaar, getrouwd met mijn lieve man Walter en trotse moeder van drie kinderen, Bryan 18 jaar, Youri 11 jaar en Daisy 12 jaar. We waren een gelukkig gezin tot augustus 2014 waarin onze jongste zoon Youri ernstig ziek werd, botkanker, Ewing Sarcoom.

Youri heeft in zijn veel te korte leven een behoorlijke indruk achter gelaten bij heel veel mensen. Door zijn positieve en krachtige instelling heeft hij een groot netwerk opgebouwd. Tijdens zijn ziekte heeft hij met zijn lotgenoot Dirk Wollenberg, een actie gehouden voor de verkoop van de polsbandjes Kanjer met Lef voor VOKK (Vereniging Ouders Kinderen met Kanker). Zij hebben samen tijdens het carnaval in 2015 in een paar weken tijd 22097,73 euro opgehaald.

22 april 2016 was de onthulling van Kindvriendelijke traumakamer officieel geopend door voorzitter van de HKN en Jasper Cillessen. Na een intensieve en zeer prettige samenwerking met zowel alle betrokken medewerkers van het Amalia kinderziekenhuis, als met die van club N.E.C., is de kindvriendelijke traumakamer, op de Spoed Eisende Hulp (SEH) in het Radboud ziekenhuis Nijmegen officieel geopend. Er is in een periode van zes maanden ontzettend veel werk verzet, om dit project uiteindelijk gerealiseerd te krijgen. Vanaf de ochtend na het verassingsfeest van Youri (19-09-2015), tot aan het verbinden van zijn naam aan de kindvriendelijke traumakamer, zijn er zo ontzettend veel mensen betrokken geraakt bij de actie. De actie en de inzameling tijdens de herdenkingsdienst van Youri heeft in totaal een bedrag van 15.750, - euro opgebracht.

15 november 2016 op de geboortedag van Youri liet het bestuur van HKN aan ons weten dat zij hadden besloten om één uitzondering te maken voor de Memory Wall NEC. Zij waren als HKN-bestuur het unaniem met elkaar eens, dat de kleine dappere strijder Youri Mom een plaats verdient op deze speciale gedenkplaats in de gracht van het Goffertstadion Nijmegen. Zo is hij voor altijd vereeuwigd.

Tijdens het hele ziekteproces heb ik updates bijgehouden over het verloop van de ziekte van Youri en het gezin. De eerste jaren na het overlijden kon ik de updates echt nog niet teruglezen. Naarmate de tijd verstrijkt begin je te merken dat het gewone leven voor iedereen weer door gaat en Youri’s naam toch steeds meer op de achtergrond begint te raken. Toen kwam bij mij steeds meer de behoefte om een manier te zoeken om Youri’s naam voort te laten bestaan. Ik heb het dossier van de kinderthuiszorg en het Radboudziekenhuis opgevraagd. De informatie van de dossiers in combinatie met de updates heb ik samengevoegd. Zo heb ik het boek kunnen schrijven.

Ik wil hiermee niet alleen Youri’s naam laten voortbestaan maar ik wil zeker zijn boodschappen naar buiten brengen om andere mensen te helpen. Lotgenoten (h)erkenning te geven en andere mensen helpen hoe om te gaan in zo’n situatie als je er zelf in zit of bij anderen mee maakt. Ik ben mij ervan bewust dat er zware stukken tekst te lezen zijn maar we willen het verhaal niet gaan romantiseren maar het te laten zijn zoals het was en is. Het verhaal is vanuit mijn moederhart geschreven. De jaren na zijn overlijden beschrijf ik hoe wij als gezin dagelijks verder leven. We hebben ook ‘professionals’ in het boek betrokken om hun leermomenten en boodschappen van Youri door te geven.

Op zijn sterfdag 13 maart 2021 gaan we het boek lanceren, hij is dan vijf jaar overleden. We hebben een website gemaakt waar foto’s en filmpjes van Youri te zien zijn gerelateerd aan het boek. Op de website kun je het boek rechtstreeks bestellen. Er zijn tevens handige links te vinden op de site. Dus houdt de website yourimom.nl in de gaten voor de ontwikkelingen.

Meer berichten