Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Aquaduct Berg en Dal. (foto: Erik de Gans)</p>

Aquaduct Berg en Dal. (foto: Erik de Gans)

(Foto: Erik de Gans)

Romeinse potten- en pannenfabriek en aquaduct Berg en Dal stap dichterbij Werelderfgoedlijst

BERG EN DAL - De Neder-Germaanse Limes is weer een stap dichter bij de inschrijving op de Werelderfgoedlijst van Unesco, dankzij het positieve advies van Icomos (International Council on Monuments and Sites) dat vandaag bekend is gemaakt. In de gemeente Berg en Dal liggen twee genomineerde terreinen: het aquaduct van Berg en Dal en de Romeinse potten- en pannenfabriek op de Holdeurn.

Wanneer valt het definitieve besluit? Eind juli neemt het Werelderfgoedcomité uiteindelijk het besluit of de Neder-Germaanse Limes wordt opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Als dat het geval is, en de kans daarop is groot, zal dat een kroon op het werk zijn. Hiervoor hebben de drie provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en vele erfgoedorganisaties en vrijwilligers zich ingespannen en veel werk verricht.

Waar gaat het precies over? De Neder-Germaanse Limes loopt van Katwijk via Utrecht en Arnhem naar Duitsland, in de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Paltz. In Nederland gaat het om 19 vindplaatsen die daadwerkelijk de status Unesco Werelderfgoed gaan krijgen. Zoals aangegeven liggen in de gemeente Berg en Dal twee genomineerde terreinen: het aquaduct van Berg en Dal en de Romeinse potten- en pannenfabriek op de Holdeurn. Daarnaast telt Nederland veel andere vindplaatsen uit de Romeinse tijd die samen de Neder-Germaanse Limes vormen. Alleen de meest complete en best bewaarde worden nu voorgedragen.

Hoe gaat de nominatie in zijn werk? In januari 2020 werd het nominatiedossier van de Neder-Germaanse Limes in Parijs aangeboden aan Unesco. Op 4 juni 2021 heeft Icomos (het adviesorgaan van Unesco) haar positieve advies uitgebracht. Het nominatiedossier werd sinds 2014 voorbereid binnen de Nederlandse Limes Samenwerking waarin de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, provincies en betrokken gemeenten vertegenwoordigd zijn. Voor het nominatiedossier is er met Duitsland samengewerkt, aangezien een deel van de Neder-Germaanse Limes in Duitsland ligt. Bij onze oosterburen is een ander deel van de Limes, de Boven-Germaans Raetische Limes eerder toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. In juli beslist het comité ook of het gedeelte van de Donau-Limes wordt toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Dat loopt van Zuid-Duitsland via Oostenrijk, Slowakije naar Hongarije.

Meer berichten