Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>John bij een van de brandweerwagens. (foto: Joop Verstraaten)</p>

John bij een van de brandweerwagens. (foto: Joop Verstraaten)

(Foto: Joop Verstraaten)

Hele werkzame leven van John Jacobs uit Groesbeek in teken van dienstverlening

GROESBEEK – Het vrijwel hele werkzame leven van de 59-jarige Groesbeker John Jacobs staat in het teken van dienstverlening in de breedste zin van het woord. 

John trad op 19-jarige leeftijd in dienst van de Vrijwillige Brandweer van Groesbeek nadat hij de middelbare school in Nijmegen succesvol had afgesloten. Het was in die tijd dat Groesbeek dagelijks opgeschrikt werd door de vele bosbranden waar hij op zijn bromfiets achteraan ging als de sirene ging. Het was zo erg dat de politie hem verdacht de pyromaan van Groesbeek te zijn, maar dat hadden ze helemaal mis, laat John lachend weten. Hij sprak veel over de branden met zijn buurmannen Jan en Theo van Bernebeek die bij de brandweer waren. Op een gegeven moment vroegen ze aan mij of de brandweer niets voor mij was. Ik hoefde er niet lang over na te denken, ik dacht als het me niet bevalt, kan ik na een jaar altijd stoppen. 

Op 1 september 1981 ben ik begonnen toen was de weg van ‘t Zwaantje naar Mook net klaar weet John zich nog te herinneren. John zat in zijn zondags klofje in de brandweerwagen bij zijn eerste brand, een autobrand midden in het centrum van Groesbeek. De volgende brand had hij zijn eigen overall en laarzen. John is begonnen als brandwacht 2e klas, later brandwacht 1e klas, Hoofdbrandwacht en onder brandmeester alsmede de opleidingen brandweer chauffeur en hulpverlening onder andere gevaarlijke stoffen zoals gedumpt drugsafval en dergelijke. 

Inmiddels heeft John er al ruim 3.000 uitrukken opzitten in de afgelopen 40 jaar. Daarbij zaten diverse grote branden zoals Hofei, PG Woningen aan de Kruksebaan, supermarkt Groenwoud, Jumbo, Familux en niet te vergeten de woningbrand aan de Varenstraat waarbij zes slachtoffers waren te betreuren. “Die slachtoffers heb ik samen met een collega uit de woning gehaald, dat kon ik de overige brandweerlieden niet aandoen”, aldus John. “Waar ik niet tegen kan is het opzettelijk brandstichten of vernielingen plegen. Ik ben bij de brandweer gegaan om voor Groesbeek wat te doen en dat doe ik al 40 jaar, maar het volgend jaar stop ik echt en laat het aan de jongere generatie over”, besluit John.


36 jaar begrafenis ondernemer
40 jaar geleden is John bij zijn vader in de begrafenisonderneming gegaan en heeft 36 jaar geleden de onderneming samen met zijn echtgenote Gemma overgenomen. Het is zichtbaar dat de mensen de laatste jaren ontkerkt zijn. Vroeger vonden alle uitvaarten via de kerk plaats; dat is nu echter niet meer. Ook het begraven is afgenomen. Vroeger werd 75 procent begraven en 25 procent van de overledenen gecremeerd. Dat is nu omgekeerd het geval. In de afgelopen 36 jaar heeft John met zijn begrafenisonderneming vele duizenden mensen begeleid naar hun laatste rustplaats of crematorium. Ook heeft zijn bedrijf de nabestaanden begeleid met het verlies van hun dierbare. Volgens John heeft iedere uitvaart zijn emotie en spanning of alles goed verloopt.

Meer berichten