Logo gemeentenieuwsonline.nl

Oproep buurtinitiatief voor een betere luchtkwaliteit

REGIO - Glasgow is afgelopen, maar wat is het grootste milieuprobleem dat we lokaal en collectief veroorzaken, maar ook samen grotendeels op kunnen lossen? De slechte luchtkwaliteit door houtstook. Daarom het buurtinitiatief:Schone Berglucht! Helaas wordt er steeds meer hout gestookt in onze buurt.


De romantiek van een knapperende houtkachel, de aangename warmte van een vuurkorf, BBQ’s, de misplaatste gedachte dat een pelletkachel goed zou zijn voor het milieu. In Glasgow ligt de nadruk op CO2 reductie, maar het terugdringen van fijnstof, plastics en andere giftige door mensen veroorzaakte stoffen is ook aan de orde. Fijnstof is niet alleen een probleem va de landbouw of verkeer. Houtstook betekent naast CO2-uitstoot vooral veel roet en fijnstof, die in het milieu komen en in onze longen. Houtstook blijkt nu al 25 % van de fijnstof-emissies voor zijn rekening te nemen (Planbureau voor de Leefomgeving).


In Europa sterven jaarlijks 400.000 mensen door slechte lucht. Dat is meer dan door Covid (235.000 in 2020)… Als er binnen of buiten gestookt wordt, is dat te vergelijken met meeroken. Als je rook ruikt, rook je mee. Zoals meeroken van sigaretten schadelijk is voor de gezondheid, is ook rook binnenkrijgen van de buren schadelijk en voor sommigen met zwakke, beschadigde longen zelfs gevaarlijk. Maar de belangrijkste reden om met houtstook te stoppen ligt in de verantwoordelijkheid naar onze kinderen en de toekomstige generaties.

Wie wil meedoen? Mail: schoneberglucht@gmail.com; volledig: https://schoneberglucht.blogspot.com.

Meer berichten