<p>Rundveestal waarop zonnepanelen worden geplaatst.</p>

Rundveestal waarop zonnepanelen worden geplaatst.

(Foto: J. Looman)

Energiecoöperatie Stroomvanhier zoekt leden

MOOK - In Mook en Middelaar is in juni 2021 de energiecoöperatie ‘Stroomvanhier’ opgericht. Zij wekt als collectief van inwoners duurzame zonnestroom op. Zij heeft hiervoor in samenwerking met een veehouder de beschikking gekregen over het dak van een rundveestal in Molenhoek.

Op het dak worden 180 zonnepanelen geplaatst die in de eerste helft van 2022 elektriciteit moeten gaan leveren aan het openbaar net. De coöperatie heeft voor deze installatie subsidie van de Rijksoverheid gekregen, binnen de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE), voor een periode van 15 jaar. De opgewekte elektriciteit wordt tegen de geldende marktprijs verkocht aan een landelijke energieleverancier.

De coöperatie zoekt nu nog enkele leden die tussen de 1 en 9 stuks certificaten willen kopen à 290 euro per stuk. Eén certificaat komt overeen met één zonnepaneel. Met de verkoop van de stroom en de subsidie wordt de investering tussen 8 en 10 jaar terugverdiend. Dit betekent dat over de gehele productietijd van 15 jaar een gemiddeld rendement van 6,3% kan worden bereikt (range van 4,4 tot 7%). “Een mogelijkheid dus om uw (spaar-)geld te laten renderen en tevens een bijdrage te leveren aan lokale energieopwekking en de vermindering van CO2 uitstoot.”

“Mocht u als inwoner van de gemeente Mook en Middelaar belangstelling hebben, meldt u zich dan via info@stroomvanhier.nl, of neem contact op met de voorzitter van de coöperatie, Joris Looman, 06 10962598. Op de site www.stroomvanhier.nl vindt u nadere informatie over dit initiatief.”