Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Inwoners van het Lagewald op de betreffende akker.</p>

Inwoners van het Lagewald op de betreffende akker.

(Foto: Anke Janssen)

op vruchtbare en natuurrijke landbouwgrond!

GROESBEEK - Aanwonenden en omwonenden zijn fel tegen het plan van zonnepanelen op landbouwgrond in het Lagewald. Ze zijn teleurgesteld en vinden zich niet goed geïnformeerd door bedrijf PT Solar. ‘Zorgvuldigheid en een persoonlijke benadering mist bij het creëren van draagvlak.’ 

De gemeente is op de hoogte gesteld, door een brief van Anke Janssen, namens inwoners van Lagewald en Wyler. ‘Het plan moet van tafel’, zeggen zij. Het gebied is beschermd in het bestemmingsplan ‘buitengebied Groesbeek’. En klimaatdoelen mogen niet ten koste gaan van voedselproductie (klimaatakkoord). Verder is er geen balans van lusten en lasten.
De landeigenaren wonen zelf niet in het Lagewald. Omwonenden ervaren wel de lasten, het uitzicht is weg met panelen van 2,5m hoog én de biodiversiteit verandert drastisch.

Ondanks de plannen voor natuur om de velden zijn er genoeg voorbeelden waarbij de praktijk helaas anders is. Zonnevelden worden voorzien van hekwerk en verlichting, tegen koper-criminelen. En na enkele droge zomers is de aanplanting er omheen ook verdwenen. ‘Dit moet Berg en Dal niet laten gebeuren’, zeggen omwonenden. Een gemeente die juist het glooiende en natuurrijke landschap promoot bij toeristen en recreanten. Een unieke omgeving om te wonen, daar waar landbouwgrond en ongerepte natuur elkaar ontmoeten. ‘Daar hoort dit plan niet bij. Zeker niet omdat er zoveel andere alternatieven zijn voor het opwekken van duurzame energie. Initiatieven met een hoger rendement.’ Een online-petitie wordt verspreid, het Lagewald vraagt politiek én dorpsgenoten om steun.

Meer berichten