Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>De 79-jarige Canadees neemt levensverhaal van overleden vader in ontvangst.</p>

De 79-jarige Canadees neemt levensverhaal van overleden vader in ontvangst.

(Foto: Peter Hendriks)

79-jarige Canadees ontvangt levensverhaal van zijn gesneuvelde vader

GROESBEEK – 4 en 5 mei, dagen waarop we de oorlogsslachtoffers herdenken en de vrijheid vieren. Een vrijheid die we mede te danken hebben aan dappere geallieerde soldaten, waarvan er velen begraven liggen op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek. Bij alle graven probeert de Stichting Face to Graves het gezicht en het verhaal van de militairen te achterhalen. 

Zo ook van militair Victor Einar Isfeld. Woensdagavond 4 mei voorafgaand aan de herdenking in Groesbeek, werd het levensverhaal aangeboden aan zijn 79 – jarige zoon Dennis.
Gijs Krist is een van de schrijvers van levensverhalen bij Faces to Graves. Hij schreef het verhaal over Victor de Canadese soldaat. Victor raakte ernstig gewond tijdens de gevechten in Netterden, vlak over de grens bij Emmerich. Met een kogelwond in zijn maag en een gebroken arm wordt hij naar het militair hospitaal in Duitsland, waar hij op 30-jarige leeftijd op 6 april 1945. Een maand voor het einde van de oorlog.

Dutch people are so beautiful…

“Ik was twee jaar oud toen mijn vader naar Europa werd gestuurd“, vertelt zoon Dennis. Hij vocht in Netterden en een toen 11-jarige (nu een man van 88) kon de exacte locatie laten zien waar hij gewond geraakt is. “Ik ben nu 79 jaar, dus waarschijnlijk is dit mijn laatste bezoek aan Nederland. Ik ben blij dat ik mijn vaders graf nog eenmaal kan bezoeken.” Met tranen is zijn ogen nam Dennis zijn vaders levensverhaal in ontvangst. “Dutch people are so beautiful...”, zei hij nog.

Meer berichten