Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Het portret wordt in de Leisnerkapel aangeboden.&nbsp;</p>

Het portret wordt in de Leisnerkapel aangeboden. 

(Foto: Peter Hendriks)

Karl Leisner Mariendaalkapel ontvangt een portret van Titus Brandsma

GROESBEEK – Vrijdagavond 6 mei tijdens de wekelijkse kerkdienst in de Karl Leisner Mariëndaalkapel werd een portret schilderij van Titus Brandsma onthuld door de maakster Yvonne van Dalen. Zij schenkt dit portret van Titus Brandsma aan de kapel.

Titus Brandsma geboren als Anno Sjoerd Brandsma in Oegeklooster bij Bolsward op 23 februari 1881. Hij was een Nederlandse Karmelietenpater, hoogleraar en publicist uit Friesland. Brandsma was specialist in middeleeuwse mystiek en zelfs mysticus. Als sterk maatschappelijk betrokken priester nam hij initiatieven op het gebied van de katholieke emancipatie , het katholieke onderwijs en de journalistiek.

Heilig verklaring

Brandsma verzette zich tegen het nazisme. In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij gearresteerd door de Duitse bezetter en in concentratiekamp Dachau na zware mishandelingen om het leven gebracht. Paus Johannes Paulus II verklaarde hem in 1985 als martelaar voor het geloof zalig. Titus Brandsma wordt op 15 mei heilig verklaard door Paus Franciscus.

Uit onderzoek bleek dat Brandsma en Leisner elkaar gekend en ontmoet hebben, veel is echter niet over hun relatie bekend. Het verschil in leeftijd tussen beiden is groot, dus het contact zal vooral oppervlakkig zijn geweest. Toch een reden om Brandsma zichtbaar te maken in de kapel gewijd aan Karl Leisner.

Meer berichten