De leerlingen genieten van de parachute, die hier handmatig omhoog getrokken wordt.
De leerlingen genieten van de parachute, die hier handmatig omhoog getrokken wordt. Foto: Peter Hendriks

Doe- en Luisterdag op De Klös voor leerlingen

Algemeen

GROESBEEK – Voor de twaalfde maal hebben woensdag 18 mei  94 leerlingen van vier scholen (Montessori College, basisschool Op de Horst, basisschool Op De Heuvel en Openbare school De Sieppe) de WO2 Doe- en Luisterdag op de Klös meegemaakt. 

De dag was georganiseerd door de stichting Groesbeek Airborne Vrienden in samenwerking met Ilze van het Montessori College en Frederique van De Sieppe. De bedoeling is om de geschiedenis van de Tweede Wereld Oorlog levend te houden en hoe kan dat beter op de plek waar toentertijd flink gevochten is. 

De leerlingen werden welkom geheten door een doedelzakspeler, waarna de dag werd geopend door wethouder Irma van de Scheur. “De Tweede Wereld Oorlog is voor ons lang geleden, dat is helaas niet zo in Oekraïne en verder weg in Jemen en Syrië. We mogen oorlogen niet vergeten en daarom wordt deze Klösdag al voor de twaalfde maal gehouden”, aldus Irma van de Scheur, die de leerlingen een mooie maar ook leerzame dag toewenste. 

De leerlingen werden opgesplitst in twee groepen van 47 leerlingen: een binnen- en een buitengroep. In de binnengroep kregen de leerlingen twee lezingen van de EOD en van de stichting Groesbeek Airborne Vrienden over het Bommenbos en een parachute-clinic in de tuin van de boerderij op De Klös.
De buitengroep ging vier kilometer wandelen langs vijf objecten en werden met WO2-voertuigen vervoerd.

Na de gezamenlijke lunch werd het programma gewisseld. Al met al een mooie en leerzame dag.

Uitgelicht

Digitale krant