Logo gemeentenieuwsonline.nl
Paard, toren en pion. (foto: Ger van Doorn)
Paard, toren en pion. (foto: Ger van Doorn) (Foto: Ger van Doorn)

Tentoonstelling in protestantse kerk Groesbeek

GROESBEEK - Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli van 10.00-17.00 uur is in de protestantse kerk, Kerkstraat 18 in Groesbeek een tentoonstelling met werken van Ger van Doorn onder het motto: Zien of Kijken. Iedereen is er welkom.

Ger zegt hierover: “Stel dat je van het voetbalspel helemaal niets weet, dan zie je een aantal mannen of vrouwen hard achter een bal aan rennen en als ze de bal dan uiteindelijk hebben schoppen ze hem weer weg. Weet je echter de spelregels en je kent zelfs de spelers, dan wordt het een heel leuk en interessant spel. Zo ook met kunst, als je dus weet waarom een bepaald kunstwerk gemaakt is, wordt het net als bij het voetbalspel veel leuker om naar te kijken. Als surrealist heb ik een andere kijk op de dingen, om die te laten zien ben ik eerst gaan tekenen en later gaan schilderen, wat ik nu alweer meer dan dertig jaar doe.”

Een van die werken is: Pion klein maar dapper. Voor mensen die zelf niet schaken, is het een vlak bord met een aantal vakjes en daarop wat beeldjes meestal wit en zwart van kleur. Voor de mensen die zelf wel schaken, is het een sportief strijdtoneel, met de daarbij behorende obstakels, valkuilen en diepe ravijnen. Dit uitgangspunt was voor mij aanleiding om er een kunstwerk van te maken.

De pion is vaak het kleinste van de schaakstukken, maar hij gaat wel altijd voorop in de strijd. Hij is dus een lichtend voorbeeld voor de andere schaakstukken.

Meer berichten