Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Burgemeester Slinkman in gesprek met Militair Attach&eacute; Oekra&iuml;ne.&nbsp;</p>

Burgemeester Slinkman in gesprek met Militair Attaché Oekraïne. 

(Foto: Peter Hendriks)

Militair Attaché van Oekraïne houdt toespraak op Veteranenmiddag in Groesbeek

GROESBEEK – In totaal 70 mensen (veteranen samen met de partners) waren woensdagmiddag aanwezig in het Vrijheidsmuseum aan de Wylerbaan in Groesbeek. Zij werden ontvangen op koffie en gebak, waarna ze werden welkom geheten door Wiel Lenders directeur van het Vrijheidsmuseum. Niemand heeft het vermoed dat we nu weer oorlog hebben in Europa. Onlangs was hier een TV ploeg opnames aan het maken en vroegen aan een een bezoekster in het museum ‘Hoe lossen we deze crises op?’ Omleggen die man, liet zij weten.”

Als bijzondere gast was de militair attaché van Oekraïne Kolonel Y. Herashchenko aanwezig en sprak in de filmzaal van het museum de veteranen toe. ‘Nederland telt 100.000 veteranen die zich hebben opgeofferd om de vrede te bewaren, de waarde van vrede veranderd nu drastisch door de tragedie van het Oekraïense volk’, aldus de attaché. ‘De Russische vijand vernietigd opzettelijk en systematisch de sociale infrastructuur, huisvesting en alles wat nodig is voor een normaal leven, dat wordt gedreven door de moordzucht van het Kremlin. Door de Russische invasie zijn nu al 341 kinderen omgekomen war nu bekend is maar waarschijnlijk zijn het er veel meer. Oekraïne biedt nu al 125 dagen weerstand, dat zou niet mogelijk geweest zijn zonder hulp van onze internationale partners. ‘Oekraïne vecht terug voor onze vrijheid en voor het recht om ont tot een Europees land te ontwikkelen’, besloot de militair attaché zijn toespraak.

Burgemeester Slinkman was verheugd dat deze bijzondere spreker naar Groesbeek was gekomen. “Zijn verhaal heeft mij geraakt”, aldus Slinkman. “Oorlog is ondanks alle variaties in de basis gelijk, de beslissingen worden genomen op grote afstand van het oorlogsgebied zelf. Het gebeurd nu, onder de ogen van de wereld in de Donbas, die ongetwijfeld herinneringen bij u op zullen roepen”, aldus Slinkman. Deze veteranenmiddag biedt de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.
Slinkman hoopte dat dat onze landgenoten die nu elders in de wereld op missie zijn, de steun voelen voor het gevaarlijke maar nuttige en noodzakelijk werk ver van huis. Na het drankje genoten de veteranen van een lopend buffet.

Meer berichten