Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Boeren dringen om het gemeentehuis in te gaan.&nbsp;</p>

Boeren dringen om het gemeentehuis in te gaan. 

(Foto: Joop Verstraaten)

Ruim 180 boeren geven gehoor aan uitnodiging burgemeester Slinkman

GROESBEEK – De raadzaal van het gemeentehuis was maandagavond vol, bomvol zelfs van boeren die op uitnodiging van burgemeester Slinkman naar het gemeentehuis waren gekomen. Daarvoor hadden zo’n 64 landbouwvoertuigen een plaats gezocht midden in het centrum van Groesbeek van Winkelcentrum Bellevue tot voorbij het gemeentehuis. 

Voor het gemeentehuis had de boerderij van de familie Thijssen twee kalveren gestationeerd met als tekst ‘Hebben wij nog een toekomst’. Even voor acht uur stroomden de boeren het gemeentehuis binnen, alleen de pers werd bij de bijeenkomst geweigerd evenals pastoor Aloys van Velthoven die een kijkje wou komen maken. 

Burgemeester Slinkman opende de bijeenkomst en dankte de boeren met familie die in groten getale waren gekomen. “De stikstofproblematiek zullen wij met z’n allen moeten oplossen.  Er zal voor de boeren echt iets gaan veranderen, daar zal niet aan te ontkomen zijn. Als gemeente willen wij onderdeel zijn van de oplossing. Er ligt nog een lange weg te gaan”, aldus Slinkman.

De boeren op hun beurt toonden een prachtige PowerPoint met als onderwerp ‘Boeren nu en in de toekomst’. Zij vroegen zich af wat het perspectief is voor hun toekomst in de gemeente Berg en Dal. “Wij als boeren hebben onderhand geen vertrouwen meer in de overheid, dan is het dit en even later dat. De overheid weet niet wat er gebeurt; wij lopen steeds tegen een muur. Als het zo doorgaat is het met boeren afgelopen en dat willen we kosten wat kost voorkomen. Wij zijn blij dat we op deze avond ons gal kwijt hebben gekund.”

Burgemeester Slinkman liet duidelijk weten dat de Overheid beslist. “Maar wij zullen ook als gemeente onze invloed aanwenden dat het boerenland in Groesbeek moet blijven en het college van burgemeester en wethouders zullen hierbij een bemiddelende rol gaan spelen. Wij zullen het gebied in kaart gaan brengen, want de huidige kaart voldoet niet”, besloot Slinkman. 

Op de vraag aan de afgevaardigde van de boeren wat zij vinden van bemiddelaar de heer Remkes lieten ze spontaan weten: “Waardeloos, hij is niet onafhankelijk en gooit door zijn benoeming olie op het vuur”, aldus de vertegenwoordigers van de boeren.

Meer berichten