Logo gemeentenieuwsonline.nl
Gott Folk!
Gott Folk! (Foto: Leo de Kruis)

Zweedse folk in Jacob Marishuis

HEUMEN - Op woensdag 10 augustus verzorgt het Jacob Marishuis aan de Looistraat 57 in Heumen een concert van Zweedse Folkmuziek.

Recht uit Zweden, het ‘Ierland van het noorden’, komt de folk van Gott Folk! (goed volk!). En niet zonder reden: Jos Koning heeft 15 jaar in Zweden gewoond, in het muzikale kerngebied Dalarna. Ook nu volgt hij nog zijn tweede vaderland op de voet.

Mocht Jos’ naam bekend klinken: Jos was al in de jaren ’70 één van de centrale muzikanten in de Nederlandse folk. Hij bespeelt nu met veel passie de Zweedse nyckelharpa, de magische ‘sleutel-viool’ met een klank die je direct meeneemt naar kristalheldere meren en beken en de eindeloze bossen.

In Leo de Kruis vond Jos zijn ideale muziekpartner. Inventief begeleidend en solerend op de Ierse bouzouki en op een accordeon die klinkt als een kerkorgel. Leo is al sinds de jaren ’70 semiprofessioneel folkmuzikant.

Veel dansmuziek: polskas (nee, geen polkas! dat is heel iets anders), gånglåtar en andere betoverende instrumentale stukken. Plus een voorraad Zweedse liederen waar Gott Folk! heel creatief mee omgaat: In het Zweeds (Jos natuurlijk), in het Nederlands (Leo) maar vaak ook om en om waarbij het publiek zelfs de Zweedse refreinen kan meezingen. Zeemansliederen vol weemoed maar soms ook vol humor, dans- en drinkliedjes en balladen.

Kortom: Een boeiend programma voor wie deze Zweedse muziek voor het eerst zal horen. Voor wie ermee bekend is, ongetwijfeld een zeer prettige hernieuwde kennismaking! Aanvang 20:00 uur stipt; toegang: vrijwillige bijdrage.

Meer berichten