Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Frans en Marie in hun tuin aan de Van Nispenstraat in Groesbeek.&nbsp;</p>

Frans en Marie in hun tuin aan de Van Nispenstraat in Groesbeek. 

(Foto: Joop Verstraaten)

Frans en Marie Wijers 28 jaar vrijwilliger van fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK – Fanfare Wilhelmina zal ongetwijfeld de handen gaan missen van de vrijwilligers Frans (72) en Marie (73) Wijers die al 28 jaar vrijwilligerswerk hebben verricht voor fanfare Wilhelmina. 

De laatste twintig jaar waren zij het gezicht achter de bar in het repetitielokaal aan de Kloosterstraat. Nadat de dochter van Frans en Marie, Miranda bij de fanfare wilde, kreeg Marie ook de muzikale kriebels. Marie kreeg in 1989 les van Ruud de Ruiter om de bugel onder controle te krijgen. Toen Marie zo ver was dat ze met de fanfare mee kon spelen, liet de gezondheid haar in de steek. 

Toentertijd heeft Frans haar lidmaatschap overgenomen en kreeg les met de bas, maar na vier maanden hield Frans het voor gezien. Frans was de lucht al kwijt voordat hij de bas in zijn handen had, lacht Marie. Toen hebben beiden besloten vrijwilligerswerk voor de fanfare te gaan doen zoals het organiseren -samen met andere vrijwilligers- zoals de appelactie, picknickconcert, rommelmarkten, carnavalsavonden, carnavalskleding maken, kerstslingers maken voor het centrum van Groesbeek te verfraaien en niet te vergeten de bingo-avonden met Pasen en Kerstmis.

Toen Wim van ’t Hull stierf werd Frans en Marie gevraagd om samen de bar te gaan runnen en dat is nu meer dan 20 jaar geleden. De maandag- en dinsdagavonden waren zij aanwezig vanwege de repetitie-avonden. Daarnaast was het tevens het beheer van het clubgebouw. Als er iets gerepareerd moest worden of de brouwerij langs kwam, dan waren wij er ook, aldus Frans. 

Ondanks dat beiden geen muzikanten zijn hebben ze wel hun hart verloren aan fanfare Wilhelmina. Beiden wilden doorgaan tot hun 75-jarige leeftijd, maar daar stak de gezondheid een stokje voor. “In al die jaren hebben we ons best gedaan, maar ze hebben ons altijd gewaardeerd”, laten Frans en Marie eensgezind weten. 

Op 16 juni werden beiden verrast tijdens de repetitie. “We werden ontvangen door zo’n 60 muzikanten, het voltallig bestuur, familie en kennissen en de fanfare speelde spontaan de Marietje Wals en Frans werd benoemd tot lid van Verdienste. Zolang Frans het nog kan blijft hij het vaandel nog dragen. Maar het Gouden Hart voor fanfare Wilhelmina blijven ze houden.

Meer berichten