Logo gemeentenieuwsonline.nl

Eén vleermuis heeft de restauratie werkzaamheden kerk stilgelegd

GROESBEEK – Het is onvoorstelbaar, maar slechts één vleermuis heeft de restauratiewerkzaamheden aan het dak van de Cosmas en Damianuskerk en het centrum van Groesbeek stilgelegd. Nadat de provincie Gelderland een onderzoek had aangekondigd, moesten de steigers weer afgebroken worden in afwachting van de uitslag van het onderzoek. 

“Nu er bekend is geworden dat het slechts om één vleermuis gaat, moeten we desondanks een nieuw rapport laten maken welke maatregelen wij gaan nemen om die ene vleermuis te beschermen”, aldus Tom Weber van de bouwcommissie van de parochie Groesbeek. Ook is bekend geworden dat in de buurt van de kerk een vleermuizenkolonie aanwezig is. Tijdens het onderzoek is vijf maal gekeken op de zolder van de kerk en bij de laatste keer is er een jonge vleermuis aangetroffen. Het vermoeden bestaat dat deze jonge vleermuis per ongeluk op de zolder van de kerk terecht is gekomen, maar de zolder fungeert niet als kraamkamer voor de vleermuizen”, volgens Weber. 

De restauratie van het dak van de kerk wordt nu in ieder geval fors duurder, volgens Weber. In 2021 werden de kosten geraamd op zes ton, waarvan de provincie twee ton bij zou dragen en de gemeente Berg en Dal twaalf mille, de rest is voor de parochie zelf. Daarvoor is de Aktie Dak gestart in de hoop dat de parochianen wat bij gaan dragen. De werkzaamheden bestaan uit het verwijderen van asbest van de dakkapellen, nieuwe kilkeepers (houten steunbalken) en worden er nieuwe goten aangebracht.

Meer berichten