Logo gemeentenieuwsonline.nl
<p>Jeugd Groesbeek Airborne Vrienden bij herdenking Groesbeek.&nbsp;</p>

Jeugd Groesbeek Airborne Vrienden bij herdenking Groesbeek. 

(Foto: Peter Hendriks)

Herdenkingen zeer indrukwekkend door geweldige toespraken

GROESBEEK - De stichting Groesbeek Airborne Vrienden had voor haar 30ste jaarlijkse Monumententocht twee herdenkingsplaatsen uitgekozen: het Generaal Gavinmonument en het Halifax Monument boven op de Sint-Jansberg. 

In tegenstelling tot de weerberichten was het zaterdag 17 september ’s morgens stralend weer. Nadat Jeanne Melchers bij het Gavin Monument eenieder had verwelkomd, nam Herman Wijnhoven het woord en lichtte het thema van de herdenkingsbijeenkomsten ‘Het gezicht van Market-Garden’ toe.
Musikverein Kranenburg onder leiding van Jana Joeken zorgde voor de muzikale intermezzo’s zoals het Largo uit The New World van Dvorák en uiteraard ook de volksliederen van Nederland en Amerika. De kinderen van basisschool ‘Op de Heuvel’ hadden al eerder meegewerkt aan de herdenking op 8 februari en hadden meegedaan aan de Klösdag en nu stonden ze er voor de derde keer met een mooi gedicht.

Theo Jetten, de trouwe bugler op deze herdenkingsdagen zorgde voor de Last Post en tijdens de kranslegging kwam de jongerenafdeling van de Airborne Vrienden voor het eerst in actie door de kransen aan te reiken. Heel bijzonder was dat de dochter van James Gavin bij de herdenking aanwezig was en de woorden die ze uitsprak raakten de luisteraars. 

Ook de woorden van Lieutenant Colonel Spicer, chaplain van de 82nd Airborne Division kwamen binnen en na de Act of Remenbrance vertrok het hele gezelschap naar de Sint-Jansberg naar de boerderij van Jan Schoofs waar op 17 september 1977 een gevelsteen werd onthuld, omdat op 12 maart 1943 hier zeven bemanningsleden van de Halifax DT 774, 78ste Squadron, R.A.F. om het leven kwamen. 

De Groesbeeks Airborne Vrienden hadden het toenmalige uitgegeven boekwerkje nu in een nieuw jasje gestoken. Twee parachutisten overhandigden een herdruk aan Jan Schoofs. Het vliegtuig waar ze uit gedropt werden, maakte als afscheid nog een prachtige looping. Piet Janssen vertelde in zijn toespraak over deze verschrikkelijke gebeurtenis en dat was voor hem ook bijzonder omdat hij in deze buurt was opgegroeid. 

De muzikale aankleding werd verzorgd door de Batavorum Pipes & Drums. Het blijft indrukwekkend doedelzakbespelers te horen met nummers als ‘Highland Cathedral’ en ‘Amazing Grace’. Joop Hendrix, oud-straaljagerpiloot, en nu voorzitter van de ‘Plane Hunters’ gaf inzicht in de verliezen aan vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog. Ook het aantal omgekomen en gewonde bemanningsleden was enorm. 

Pastoor Aloys van Velthoven wist in zijn prachtige overweging de mensen te beroeren. Zijn toespraak deed denken aan de toespraak die James Gavin in 1984 bij de herdenking van de Waaloversteek gehouden heeft. En toen was het tijd om te gaan al was het maar dat het langzaam maar zeker begon te regenen. De koffie en de cake bij de familie Beijer op Klein Amerika lieten zich bijzonder goed smaken.

Meer berichten