Van links naar rechts: Ron Smit (MIO), Joop Overman (Examinator), Mart Peerlings (Examinator), Kees Ariaans (Molenaar Thornsche Molen), Eep Top (Examinator), en Thomaz van Os (Examinator).
Van links naar rechts: Ron Smit (MIO), Joop Overman (Examinator), Mart Peerlings (Examinator), Kees Ariaans (Molenaar Thornsche Molen), Eep Top (Examinator), en Thomaz van Os (Examinator). Foto: Rene van Driel

Examens bij de Thornsche Molen

Algemeen

KEKERDOM - Op zaterdag 17 september fungeerde de Thornsche Molen als examenmolen voor de toekomstige molenaars van het Gilde Vrijwillige Molenaars. 

De kandidaten Molenaars in Opleiding (MIO) werden per MIO door de vier examinatoren gedurende anderhalf uur aan de tand gevoeld op de volgende vier onderdelen:
1. Het in werking zetten en stoppen van de molen. De MIO ‘s moesten zeil voorleggen, windrichting bepalen en de molen in de juiste stand zetten, veiligheid aanbrengen en diverse vragen over het gevlucht(wieken) beantwoorden;
2. Theorie. In de molen werden de theoretische vragen gesteld over het vangen (stopzetten) van de molen. Daarnaast diende in de molen diverse onderdelen benoemd te worden;
3. Werkwijze van diverse industriemolens, zoals de papiermolen, houtmolen, oliemolen en korenmolen moesten uitgelegd worden;
4. Het weer. De MIO’s kregen vragen gesteld over het weer aan de hand van weerkaarten. Zoals over hoge en lage drukgebieden, depressies. Daarnaast vragen over hoe te handelen bij vorst, ijzel, noodweer en zware regenbuien.

Duidelijk bleek dat na afloop door de MIO ‘s het hoofdstuk over het weer het grote struikelblok was. Twee van de drie kandidaten waren niet in staat een positieve score te bereiken voor dit onderdeel. Maar ze gaan voor de herkansing.
De MIO ’s waren Bartjan Kaptein uit Ulft, Ron Smit, Heumen en Henk Vinkers uit Malden.

Elke zondagmiddag is De Thornsche Molen open voor bezichtiging. 

Van links naar rechts: Ron Smit (MIO), Joop Overman (Examinator), Mart Peerlings (Examinator), Kees Ariaans (Molenaar Thornsche Molen), Eep Top (Examinator), en Thomaz van Os (Examinator).

Uitgelicht

Digitale krant
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief