De rol van de zorgtrajectbegeleider

Algemeen

MILLINGEN - In Alzheimercafé regio Ooij waren Maarten Eliens en Bernadette van de Brink aan het woord. Zorgtrajectbegeleider zijn betekent voor hen dat ze hulp en aandacht willen geven aan mensen met dementie tijdens het dementieproces, maar ook aan de mantelzorger en/of eventuele kinderen.

De huisarts meldt je aan bij de zorgtrajectbegeleiders. Er wordt een afspraak gemaakt bij jou thuis of als je dat liever wilt ergens anders. Het is fijn als de mantelzorger en/of kinderen aanwezig kunnen zijn bij dit eerste gesprek.

De trajectbegeleider ondersteunt door te kijken welke zorg er nodig is, een luisterend oor te bieden, door uit te leggen wat er verwacht kan worden in het dementieproces en om aanspreekpunt te zijn. Het is belangrijk om een goede klik te hebben met je begeleider.

Zorgtrajectbegeleiders werken nauw samen met de huisarts en de praktijkondersteuner, ergotherapie, fysiotherapie, de thuiszorg, de wijkverpleging, de WMO van de gemeente etc. De begeleiding stopt als iemand wordt opgenomen in een zorginstelling. Zorgtrajectbegeleiders worden vergoed uit de zorgverzekering. Het is niet verplicht om begeleid te worden door een zorgtrajectbegeleider maar wel heel fijn.

Bernadette en Maarten gaven nog twee tips: Kinderen of mantelzorger: ga de strijd om het gelijk niet aan met je partner of ouders, beweeg meer mee, want zo houd je het langer vol. En: Als anderen vragen of ze je kunnen helpen, benoem zo concreet mogelijk wat ze kunnen doen en accepteer ook deze hulp.

De volgende keer in Gasthuis Millingen aan de Rijn, op woensdag 12 oktober 14.30 uur, is het thema ‘Leef je leven met dementie’.

Uitgelicht

Digitale krant